Kamerstuk 34775-VII-51

Reactie op het verzoek van het lid Klaver, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 6 februari 2018, over de uitspraken van een parlementariër dat mensen met een ander ras een lager IQ hebben

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 8 februari 2018
Indiener(s): Mark Rutte (minister-president , minister algemene zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-VII-51.html
ID: 34775-VII-51

Nr. 51 BRIEF VAN DE MINISTER PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 februari 2018

In de regeling van werkzaamheden in uw Kamer op 6 februari jl. (Handelingen II 2017/18, nr. 48, Regeling van Werkzaamheden) verzocht het lid Asscher om een brief naar aanleiding van de burgemeester Dales lezing die de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 2 februari jongstleden gaf.

Sinds 1998 organiseert de stichting burgemeester Dales Lezing jaarlijks een lezing in Nijmegen. De lezing geeft sprekers de gelegenheid om – zoals de stichting stelt – een actuele visie te geven op de uitvoering, praktijk en werking van artikel 1 van de Grondwet. Dit thema past bij uitstek bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Constitutionele zaken behoren immers tot haar portefeuille.

Het belang van de Grondwet in zijn algemeenheid en artikel 1 in het bijzonder staat voor het kabinet buiten kijf. Dit belang is niet te overschatten, hetgeen bijvoorbeeld ook blijkt uit het voornemen in het regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) de gronden van artikel 1 Grondwet nader te expliciteren.

Het kabinet neemt afstand van iedere vorm van discriminatie. Uiteindelijk oordeelt de rechter in concrete gevallen of daarvan sprake is.

Dat laat onverlet dat het maatschappelijke debat over de uitvoering, praktijk en werking van de Grondwet als zodanig breder is. Het past, ook met persoonlijke voorbeelden en invulling, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om hieraan deel te nemen.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte