Kamerstuk 34775-IV-46

Nieuwe begrotingsstructuur hoofdstuk IV en hoofdstuk VII

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 6 juli 2018
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-IV-46.html
ID: 34775-IV-46

Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2018

Het is mijn voornemen om met ingang van het begrotingsjaar 2019 de artikelstructuur van de begroting van Koninkrijksrelaties (begrotingshoofdstuk IV) en de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (begrotingshoofdstuk VII) te wijzigen en de begroting 2019 op Prinsjesdag in de nieuwe structuur aan u aan te bieden. Graag informeer ik u in deze brief over de aanleiding van en de daadwerkelijke wijzigingen in de begrotingsstructuur.

Aanleiding wijziging begrotingsstructuur

Door de toevoeging van de begroting Wonen en Rijksdienst (begrotingshoofdstuk XVIII) aan de BZK-begroting en de herverkavelingen uit het regeerakkoord moet de begroting aangepast worden. Daarbij is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de structuur te herzien en de begrotingen beter te laten aansluiten bij de gewijzigde beleidspraktijk en in te richten naar inhoudelijke doelstellingen. Bovendien is na een aantal recente beleidsdoorlichtingen toegezegd om de structuur van de begroting op onderdelen te wijzigen. Deze toezeggingen zijn eveneens meegenomen in de voorgenomen aanpassingen.

Belangrijkste wijzigingsvoorstellen hoofdstuk IV (Koninkrijksrelaties)

De aanpassingen aan de begroting van Koninkrijksrelaties zijn weergegeven in de tabel. De belangrijkste wijziging is de naamswijziging van artikel 1 «waarborgfunctie» naar «Versterken rechtsstaat», in lijn met de uitkomst van de beleidsdoorlichting (Kamerstuk 33 189, nr. 10). Bij artikel 8 vervalt de noodhulp en verandert de naam in «Wederopbouw bovenwindse eilanden». Voor de niet-beleidsartikelen en het BES-fonds zijn geen wijzigingen beoogd.

 

WORDT

 

WAS

1

Versterking rechtshandhaving & veiligheid

1

Waarborgfunctie

1.1

Versterking rechtshandhaving en veiligheid

1.1

Rechtshandhaving en deugdelijkheid van bestuur

5

Ontvangsten

4

Ontvangsten (renteontvangsten op een lening van Aruba, alle overige leningen staan op artikel 5)

8

Wederopbouw Bovenwindse Eilanden

8

Noodhulp en wederopbouw Bovenwindse Eilanden

8.2

Vervalt

8.2

Noodhulp

Belangrijkste wijzigingsvoorstellen hoofdstuk VII (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

Op hoofdlijnen blijft de artikelstructuur van de BZK begroting intact. In de onderstaande tabel is op sub-artikelniveau de nieuwe begrotingsstructuur weergegeven en worden de wijzigingen nader toegelicht. De voornaamste wijzigingen vinden plaats bij artikel 1, 4 en 6. Daarnaast worden artikel 7 en 8 samengevoegd.

 

WORDT

 

WAS

1

Openbaar bestuur en democratie

1

Openbaar bestuur en democratie

1.1

Bestuur en regio

1.1

4.3

Bestuurlijke en financiële verhoudingen

Kwaliteit woonomgeving

1.2

Democratie

1.2

7.1

7.2

6.4

6.2

4.3

Participatie

Ambtsdragers

Pensioenen ambtsdragers

Programma Burgerschap

Passend contact

Kwaliteit woonomgeving

2

Nationale veiligheid

2

Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

2.1

AIVD apparaat

2.1

Apparaat

2.2

AIVD geheim

2.2

Geheim

3

Woningmarkt

3

Woningmarkt

3.1

Woningmarkt

3.1

3.2

4.2

Betaalbaarheid

Onderzoek en kennisoverdracht

Woningbouwproductie

4

Energietransitie gebouwde omgeving en bouwkwaliteit

4

Woonomgeving en Bouw

4.1

Energietransitie en duurzaamheid

4.1

4.2

4.3

4.4

Energie en bouwkwaliteit

Woningbouwproductie

Kwaliteit woonomgeving

FEH

4.2

Bouwregelgeving en bouwkwaliteit

4.1

4.2

Energie en bouwkwaliteit

Woningbouwproductie

5

Ruimtelijke ordening en omgevingswet

   

5.1

Ruimtelijke ordening

   

5.2

Omgevingswet

   

6

Overheidsdienstverlening en informatiesamenleving

6

Dienstverlenende en innovatieve overheid

6.2

Overheidsdienstverlening, informatiebeleid en informatiesamenleving

6.2

6.3

Informatiebeleid en ontwikkeling e-overheidsvoorzieningen

Betrouwbare levering van e-overheidsvoorzieningen

6.5

Identiteitsstelsel

6.5

Reisdocumenten en basisadministratie personen

6.6

Innovatie digitale overheid

   

7

Werkgevers- en bedrijfsvoeringsbeleid

7

8

Arbeidszaken overheid

Bedrijfsvoering Rijk

7.1

Werkgevers- en bedrijfsvoeringsbeleid

7.1

8

Overheid als werkgever

Kwaliteit Rijksdienst

7.2

Pensioenen en uitkeringen

7.2

Pensioenen en uitkeringen SAIP

9

Uitvoering Rijksvastgoedbeleid

9

Uitvoering Rijksvastgoedbeleid

9.1

Doelmatige Rijkshuisvesting

9.1

Doelmatige Rijkshuisvesting

9.2

Beheer materiële activa

9.2

Beheer materiële activa

11

Centraal apparaat

11

Centraal apparaat

12

Algemeen

12

Algemeen

 

Algemeen

12

7.1

Algemeen

Verevening SSO’s

13

Nog onverdeeld

13

Nominaal en Onvoorzien

Artikel 1 Openbaar bestuur en democratie

Op artikel 1 staan alle uitgaven voor bestuur en democratie. Deze kabinetsperiode wordt ingezet op het gezamenlijk besturen en gebiedsgericht aanpakken van de maatschappelijke opgaven. Op artikel 4 werden middelen (agenda stad, regio deals) met hetzelfde doel uitgegeven, namelijk om het bestuur in staat te stellen problemen aan te pakken. Daarom worden deze samengevoegd met artikelonderdeel 1.1 en wordt de naam van onderdeel gewijzigd in 1.1 «Bestuur en regio». Artikelonderdeel 1.2 richt zich op een goed functionerende democratie. De middelen die hiervoor bestemd zijn, stonden verspreid op de begroting. Het gaat dan om middelen op artikel 4 die gericht zijn op het tegengaan van ondermijning, middelen voor (lokale) democratie op artikel 6 en middelen voor integriteit van ambtsdragers en toerusting en ondersteuning van ambtsdragers op artikel 7. Deze worden in de nieuwe structuur samengevoegd op artikelonderdeel 1.2. De samenvoeging van de onderdelen van artikel 6 en 1.2 is eerder toegezegd in het kader van de beleidsdoorlichting van artikel 1 (Kamerstuk 30 985, nr. 25).

Artikel 2 Nationale veiligheid

Het artikel waarop de uitgaven van de AIVD worden toegelicht, blijft onveranderd. Alleen verandert de naam in «nationale veiligheid».

Artikel 3 Woningmarkt

In de oude structuur was woningbouwproductie onderdeel van artikel 4. Inhoudelijk past deze verantwoordelijkheid beter bij de doelstelling van artikel 3, gericht op een vrij toegankelijke, vraaggerichte woningmarkt. Daarom worden de middelen voor woningbouwproductie toegevoegd aan artikel 3 «woningmarkt». Verder wordt het artikelonderdeel 3.2, waarop uitgaven staan voor kennis en onderzoek, samengevoegd met artikelonderdeel 3.1. Reden hiervoor is dat ook op artikelonderdeel 3.1 onderzoek en kennisoverdracht wordt gefinancierd.

Artikel 4 Energietransitie gebouwde omgeving en bouwkwaliteit

Met het wegvallen van woningbouwproductie naar artikel 3 en het stopzetten van het Fonds energiebesparing Huursector vallen twee artikelonderdelen (4.2 en 4.4) weg. Het huidige artikelonderdeel 4.3 kwaliteit woonomgeving is zoals hierboven toegelicht overgezet naar artikel 1. Artikelonderdeel 4.1 energie en bouwkwaliteit wordt gesplitst in twee onderdelen: Onderdeel Energietransitie gebouwde omgeving en duurzaamheid en bouwregelgeving en bouwkwaliteit. De naam van het artikel wijzigt in «Energietransitie gebouwde omgeving en bouwkwaliteit».

Artikel 5 Ruimtelijke ordening en omgevingswet

Artikel 5 omvat alles wat overgekomen is van I&W en is opnieuw opgebouwd. Artikelonderdeel 5.1 bevat de middelen voor ruimtelijke ordening, artikel 5.2 de middelen voor de omgevingswet. Na volledige implementatie van de omgevingswet zal artikelonderdeel 5.2 komen te vervallen.

Artikel 6 Overheidsdienstverlening en informatiesamenleving

Artikel 6 betreft de digitale overheid. Voorheen lag het accent op beheer en ontwikkeling, maar de focus van het beleidsveld is veranderd (conform het advies van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid). Er worden meer en meer voorzieningen doorbelast. De insteek voor het onderdeel is derhalve verbreed naar dienstverlening en informatiesamenleving. Vandaar ook dat de naam van het artikel is gewijzigd in «Overheidsdienstverlening en informatiesamenleving». Artikel 6.2 en 6.3 zijn samengevoegd op basis van inhoudelijke doelstellingen conform een van de aanbevelingen van de beleidsdoorlichting van de artikelen 6.1 t/m 6.3 (Kamerstuk 30 985, nr. 19). Conform de afspraak in het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) is een artikelonderdeel toegevoegd voor de middelen die via de nieuwe governance structuur (OBDO) worden vrijgemaakt voor doorontwikkeling. De basisregistratie persoonsgegevens blijft een apart artikelonderdeel (Identiteitstelsel) en de basisregistraties die van I&W overkomen blijven op artikel 5.

Artikel 7 en 8 Werkgevers- en bedrijfsvoeringsbeleid

Alle middelen voor Arbeidszaken (artikel 7) en bedrijfsvoering Rijk (artikel 8) worden samengevoegd op artikel 7. Het onderscheid tussen werkgeverschap en bedrijfsvoering (voorheen begroting van Wonen en Rijksdienst) blijkt in de praktijk niet altijd even scherp te maken. Bovendien gaan de middelen voor de toerusting van raadsleden over naar artikel 1 en zijn de middelen op artikel 7 en 8 de afgelopen jaren afgenomen. De naam verandert in Werkgevers- en bedrijfsvoeringsbeleid. Verder blijft de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen (SAIP) een apart artikelonderdeel.

Artikel 9 Uitvoering Rijksvastgoedbeleid

Artikel 9 wordt gebruikt voor bijdragen aan de rijkshuisvesting van de Hoge Colleges van Staat, het Ministerie van Algemene Zaken en het Koninklijk Huis en monumenten en het beheer van materiele activa. Dit artikel blijft ongewijzigd.

Artikel 11 Centraal apparaat

Het artikel Centraal apparaat wijzigt niet.

Artikel 12 Algemeen

Voorheen werd artikel 8 gebruikt om bijdragen van de eigenaar voor agentschappen (aanvulling eigen vermogen, verevening, dotaties) te verantwoorden. Die eigenaarsbijdrage is echter geen onderdeel van het beleid op dit artikel. Het gaat veelal om technische verwerking van afspraken die volgen uit onder andere de regeling agentschappen. Daarom worden de regelingen die betrekking hebben op eigenaarsbijdragen verplaatst naar artikel 12 Algemeen.

Technische briefing

Mocht u na deze brief behoefte hebben aan een verdere toelichting, dan kunnen de wijzigingen middels een technische briefing met mijn ambtenaren worden toegelicht.

Zoals ik in deze brief nader heb toegelicht, zijn alle wijzigingen budgetneutraal en zijn de voorgenomen wijzigingen bedoeld om de begrotingsstructuur te verbeteren.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren