Kamerstuk 34775-IV-44

Uitvoering van de motie van het lid Van Tongeren over trainingen voor vrouwelijke toptalenten (Kamerstuk 34775-IV-14) en van de motie van het lid Van den Berg c.s. over traineeprogramma's voor ambtenaren (Kamerstuk 34775-IV-16)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 15 juni 2018
Indiener(s): Raymond Knops (staatssecretaris binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-IV-44.html
ID: 34775-IV-44

Nr. 44 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 juni 2018

Het lid Van Tongeren (GL) diende tijdens de begrotingsbehandeling op 8 november 2017 (Handelingen II 2017/18, nr. 19, item 11) een motie1 in waarbij zij de regering vroeg om, in goed overleg met de betrokken autoriteiten, de maatschappelijke en bestuurlijke participatie van vrouwen te stimuleren en trainingen voor vrouwelijk toptalent te ontwikkelen en te ondersteunen voor de BES-eilanden. Tijdens dezelfde begrotingsbehandeling is er tevens een motie2 op initiatief van het lid Van den Berg (CDA) ingediend waarbij de regering werd verzocht om, in overleg met de BES-eilanden, voorstellen te doen om traineeprogramma's voor ambtenaren te realiseren, met de mogelijkheid van een uitwisseling met Nederland.

De ontwikkeling van de capaciteit, kennis en vaardigheden van ambtenaren in Caribisch Nederland acht ik van groot belang. Vanuit mijn departement wordt hier ook gericht samen met de openbare lichamen aan gewerkt. Een specifiek trainingsprogramma voor vrouwelijk toptalent acht ik echter niet opportuun. Niet alleen omdat er vanuit mijn departement geen specifiek doelgroepenbeleid gericht op vrouwen is, maar ook omdat ik meerwaarde zie in trainingen die zowel voor mannen als vrouwen worden aangeboden.

De waarde die ik hecht aan de ontwikkeling van bestuurders en het ambtelijk apparaat blijkt uit diverse afgeronde en lopende opleidings- en trainingsprogramma’s voor bestuurders, eilandsecretarissen, eilandsraadsleden, griffiers en ambtenaren in Caribisch Nederland die door mijn ministerie, in samenwerking met lokale partners, ontwikkeld zijn. Het Talent Ontwikkelprogramma (TOP) Bonaire is sinds 2016 een succesvol opleidingstraject voor lokale Bonairiaanse ambtenaren. Er is in aanvulling op Top Bonaire een TOP traineeship opgezet in 2017, om hoogopgeleide Caribische jonge professionals te stimuleren terug te keren naar Bonaire. Deze trainees participeren in het opleidingsaanbod van TOP Bonaire, zodat er in feite een community van inmiddels dertig jonge lokale professionals is ontstaan die bestaat uit zowel mannen (11) als vrouwen (19).

Na intakegesprekken en selectie blijken de vrouwen goed vertegenwoordigd in TOP Bonaire. Er is sprake van een evenwichtige verdeling tussen man en vrouw en de diversiteit werkt ook positief in de groepsdynamiek. Ook bij de nieuwe deelnemers van TOP en het traineeship (die in september 2018 starten) zijn vrouwen goed vertegenwoordigd.

Voor wat betreft de uitwisseling van ambtenaren kan ik u informeren dat dit gericht plaatsvindt. Naast de eerder genoemde programma’s pas ik maatwerk toe daar waar er behoefte is. Zo heeft een Sabaanse beleidsmedewerker drie maanden bij de directie Koninkrijksrelaties van mijn departement gewerkt eind 2017. Ook zijn er samenwerkingsrelaties tussen Caribisch Nederland en onder meer de gemeente Alphen aan den Rijn, Leiden, Dordrecht en Amsterdam. Dit wordt waar nodig en mogelijk door mijn ministerie gefaciliteerd. Naast het feit dat gemeentelijke ambtenaren gericht de lokale organisatie versterken in Caribisch Nederland en training on the job verzorgen, is het ook goed om meer tot uitwisseling te komen waarbij Caribische ambtenaren in Europees Nederland werkzaamheden verrichten. Ik blijf mij inzetten voor deze en nieuwe samenwerkingsrelaties, om zodoende bij te dragen aan de kwaliteit van het bestuur op de BES-eilanden en de daarmee samenhangende ambtelijke organisatie duurzaam te waarborgen. Dit wil ik praktisch, vraaggericht en met maatwerk organiseren en faciliteren.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops