Kamerstuk 34775-IV-29

Uitvoering begroting 2017 Koninkrijkrelaties

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 21 december 2017
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-IV-29.html
ID: 34775-IV-29

Nr. 29 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2017

Hierbij informeer ik uw Kamer, vooruitlopend op de Slotwet 2017, over enkele zaken die in de realisatie van de begroting 2017 (uitgaven) raken aan het artikelniveau in de begroting Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds.

Lopende inschrijving (artikel 5 Schuldsanering/lopende inschrijving/leningen)

Eind november jl. heeft Curaçao een lening uitgeschreven van 60 miljoen Antilliaanse guldens (omgerekend 28,8 miljoen euro). Na positief advies van het College Financieel Toezicht Curaçao en Sint Maarten, heeft Nederland via de lopende inschrijving deze lening verstrekt. De lening heeft een looptijd van 30 jaar en zal dan in het geheel worden terugbetaald. Rente wordt iedere 6 maanden betaald, beginnend op 30 mei 2018, op basis van een vast rentepercentage van 1,241%. De lening wordt ingezet ten behoeve van kapitaaluitgaven aan infrastructuur, verkaveling en bouwrijp maken van gronden en terreinen, onderhoud van schoolgebouwen en een nieuw ICT systeem voor de belastingdienst.

Wisselkoersreserve (artikel 7 Nominaal en Onvoorzien)

Bij Slotwet wordt de definitieve omvang van de wisselkoersreserve vastgesteld na verrekening met de onderdelen van de begroting van Koninkrijksrelaties die wisselkoersgevoelig zijn. De precieze omvang van de mutaties wordt bij de Slotwet duidelijk. Voor het BES-fonds leidt de ontwikkeling van de wisselkoers gedurende 2017 tot lagere uitgaven dan bij 1e Suppletoire begroting voorzien. Bij Slotwet wordt u over deze overboeking naar de wisselkoersreserve nader geïnformeerd.

De hiervoor genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2017 en maken geen onderdeel uit van de Tweede Suppletoire begroting 2017. De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2017, in de Slotwet 2017, worden verwerkt.

Mede namens de Staatssecretaris,

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren