Kamerstuk 34775-IIA-5

Verplichtingenmutaties na Najaarsnota van de Staten-Generaal (IIA)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 27 februari 2018
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-IIA-5.html
ID: 34775-IIA-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2018

Vooruitlopend op de Slotwet 2017 informeer ik u over enkele zaken in de realisatie van de begroting 2017. Het betreft de aangegane verplichtingen op artikelniveau in de begroting van de Staten-Generaal (IIA).

Verplichtingen Schadeloosstelling (artikel 2 Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees parlement)

In 2017 zijn per saldo in totaal op artikel 2 Uitgaven ten behoeve van leden en oud-leden Tweede Kamer, alsmede leden van het Europees parlement € 1,2 mln. meer verplichtingen aangegaan dan geraamd bij de Najaarsnota 2017 (Kamerstuk 34 845, nr. 1). Dit is het gevolg van meer uitgaven en daarmee samenhangende aangegane verplichtingen voor de schadeloosstelling. Voornaamste oorzaak hiervan is de eindheffing van de werkkostenregeling.

Verplichtingen Apparaat (Artikel 3 Wetgeving en controle Tweede Kamer)

In 2017 zijn per saldo in totaal op artikel 3 Wetgeving en controle Tweede Kamer € 3,8 mln. meer verplichtingen aangegaan dan geraamd bij de Najaarsnota 2017. Dit is het gevolg van enerzijds meer uitgaven en daarmee samenhangende aangegane verplichtingen voor fractiekosten en anderzijds door aangegane verplichtingen in de bedrijfsvoering aan het einde van het jaar.

De hiervoor genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na besluitvorming over de Najaarsnota 2017 en maakt geen onderdeel uit van de ramingen zoals opgenomen in de Tweede Suppletoire begroting 2017. De begrotingswijzigingen die met genoemd onderwerp samenhangen, zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2017 in de Slotwet 2017 worden verwerkt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren