Kamerstuk 34767-66

Reactie op verzoek commissie over aanvullende vragen over plan van aanpak inzake de invoeringstoets Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Dossier: Regels in verband met de uitbreiding van het toezicht op nieuwe zorgaanbieders (Wet toetreding zorgaanbieders)

Gepubliceerd: 8 mei 2023
Indiener(s): Conny Helder (minister zonder portefeuille volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34767-66.html
ID: 34767-66

Nr. 66 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 mei 2023

Met uw brief van 5 april jl. hebben leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanvullende vragen over mijn plan van aanpak inzake de invoeringstoets Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) gesteld. Tevens vraagt u mij u te laten weten of ik de verzoeken zal inwilligen.

Ik zal in de invoeringstoets uw verzoeken zo veel mogelijk herkenbaar laten terugkomen. Daarbij wil ik wel opmerken dat het in veel gevallen nog te vroeg is om uitgebreid antwoord te kunnen geven op bepaalde vragen. De invoeringstoets is een eerste indruk van de werking van de wet. Op een aantal verzoeken waar ik niet of minder uitvoerig op zal ingaan geef ik graag een reactie.

Gevolgen van de Wtza voor betrokken partijen

De commissie verzoekt of de invoeringstoets kan ingaan op de gevolgen van de wet voor mensen en private partijen en voor de uitvoering. In de invoeringstoets ga ik in op de gevolgen voor private partijen (zorgaanbieders) en de uitvoering omdat de Wtza richt zich tot zorgaanbieders. Via de verschillende brancheorganisaties zijn de zorgaanbieders nadrukkelijk bevraagd naar hun ervaringen met de Wtza. In mijn plan van aanpak heb ik ook aangegeven nauw contact te houden met de betrokken uitvoerende en toezichthoudende partijen, zoals het CIBG, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bovendien worden signalen, vragen en knelpunten die bij het CIBG of IGJ zijn binnengekomen via hun klantcontactcentra meegenomen. Omdat de Wtza en onderliggende regelgeving zijn gericht op zorgaanbieders, is er geen rechtstreekse werking voor burgers (patiënten en cliënten). Deze doelgroep wordt in het kader van deze invoeringstoets dan ook niet bevraagd.

Scope van de invoeringstoets

Zoals eerder aan uw Kamer gemeld zal de invoeringstoets zich richten op de meldplicht en vergunningplicht. Daar is inmiddels enige ervaring opgedaan sinds 1 januari 2022 waardoor ook concrete signalen en knelpunten naar boven komen. De onderdelen uit de Aanpassingswet toetreding zorgaanbieders (AWtza) waar de openbare jaarverantwoording onderdeel van uit maakt, bevinden zich vanwege het overgangsregime nog in de opstartfase. Dat betekent dat er nog geen of heel weinig ervaring in de praktijk is opgedaan. Daarmee is er ook nog weinig zicht op welke knelpunten zich in de praktijk voordoen en hoe vaak een knelpunt dan voorkomt.

Voor het onderdeel jaarverantwoording zal een eerder aan uw Kamer toegezegde commissie gevraagd worden nadrukkelijk te kijken naar de regeldruk in de praktijk en de mogelijkheden voor een zo eenvoudig mogelijke uitvoering van de openbare jaarverantwoording. Zij kan dat niet voor 2024 doen omdat 31 december 2023 de datum is van de verruimde openbaarmakingstermijn die geldt voor bestaande zorgaanbieders waarvoor de jaarverantwoording nieuw is.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder