Kamerstuk 34767-65

Reactie op verzoek commissie over een plan van aanpak inzake de invoeringstoets Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

Dossier: Regels in verband met de uitbreiding van het toezicht op nieuwe zorgaanbieders (Wet toetreding zorgaanbieders)

Gepubliceerd: 6 maart 2023
Indiener(s): Conny Helder (minister zonder portefeuille volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34767-65.html
ID: 34767-65

Nr. 65 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 maart 2023

Met deze brief voldoe ik aan uw verzoek om u een plan van aanpak inzake de invoeringstoets Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) toe te sturen.

In de brief van de Minister voor rechtsbescherming1 is nadere duiding gegeven aan het instrument invoeringstoets. In deze brief is ook een overzicht opgenomen van de voorgenomen invoeringstoetsen. Hierin heb ik de invoeringstoets Wtza laten opnemen. Ik heb hiervoor gekozen omdat het bij de Wtza gaat om wetgeving met veel impact op zowel de uitvoering (CIBG), de externe toezichthouder (IGJ) en de zorgaanbieders. Het doel dat met deze invoeringstoets nagestreefd wordt is dan ook het ophalen van de daadwerkelijke ongewenste effecten en knelpunten in de praktijk, nadat deze in werking is getreden. Het is ook de eerste invoeringstoets die VWS uitvoert, en daarmee een pilot.

De Wtza is 1 januari 2022 in werking getreden. Met een aantal onderdelen uit deze wet is inmiddels een jaar ervaring opgedaan. Dat betreft met name de meldplicht en de vergunningsplicht. In de invoeringstoets wordt met name op deze twee onderdelen de focus gelegd.

Voor het intern toezicht geldt nog een overgangstermijn tot 1 januari 2024. De ervaringen in de praktijk zijn op dit moment nog beperkt. Voor zover er uit het onderzoek signalen naar voren komen, worden deze in de verdere analyse en uitwerking meegenomen. Ten aanzien van de openbare jaarverantwoording geldt ook een overgangsjaar waardoor deze pas voor de eerste keer uiterlijk 31 december 2023 openbaar gemaakt wordt. Om die reden is de jaarverantwoording geen onderdeel van de invoeringstoets. De ervaringen uit de praktijk zullen door de nog in te stellen commissie jaarverantwoording worden meegenomen.

Er is inmiddels al een begin gemaakt met de invoeringstoets. Met de ketenpartners CIBG, IGJ en NZa is vanaf de inwerkingtreding van de Wtza nauw contact onderhouden. Daarnaast zijn er in het laatste kwartaal vorig jaar met iedere partij afzonderlijk gespreksrondes geweest om (on-)gewenste effecten en knelpunten in de praktijk op te halen en door te spreken. Op 19 en 26 januari jl. zijn er gesprekrondes georganiseerd met onder andere de brancheorganisaties die in de klankboardgroep Communicatie (A)Wtza vertegenwoordigd zijn. Aan deze gespreksrondes hebben 16 partijen deelgenomen.

Momenteel wordt de opgehaalde informatie door mijn ambtenaren geanalyseerd en uitgewerkt. Hierbij worden de ketenpartners (CIBG, IGJ en NZa) en zorgaanbieders waar nodig betrokken.

Ik verwacht u rond de zomer over de uitkomsten van de invoeringstoets te kunnen informeren.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder