Kamerstuk 34767-30

Amendement Van den Berg over meldplicht uitbreiden naar bestaande zorgaanbieders

Dossier: Regels in verband met de uitbreiding van het toezicht op nieuwe zorgaanbieders (Wet toetreding zorgaanbieders)

Gepubliceerd: 28 januari 2020
Indiener(s): Joba van den Berg-Jansen (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34767-30.html
ID: 34767-30

Nr. 30 AMENDEMENT VAN HET LID VAN DEN BERG

Ontvangen 28 januari 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In hoofdstuk 4 wordt na artikel 15 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 15a

  • 1. Een zorgaanbieder die op het tijdstip van inwerkingtreding van artikel 2 van deze wet zorg als bedoeld bij of krachtens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg verleent of laat verlenen, voldoet binnen 6 maanden na dat tijdstip aan de in artikel 2 bedoelde meldplicht.

  • 2. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen categorieën van zorgaanbieders worden aangewezen waarop het eerste lid niet van toepassing is.

Toelichting

Indiener acht het wenselijk dat de IGJ ook zicht heeft op alle reeds bestaande zorgaanbieders, waaronder ook bestaande onderaannemers. Een deel van de bestaande zorgaanbieders is al in beeld bij de IGJ, bijvoorbeeld via het register, bedoeld in artikel 12 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Om die reden regelt dit amendement een meldplicht voor bestaande zorgaanbieders, maar ook de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur bepaalde categorieën van zorgaanbieders daarvan uit te zonderen. Hierdoor worden de administratieve lasten zo veel mogelijk beperkt. Dekking van de meerkosten van dit amendement zal worden gevonden binnen artikel 2 en 4 van de VWS-begroting.

Van den Berg