Kamerstuk 34735-24

Eindrapport van de Inspectie van het Onderwijs over de kwaliteit van het Nederlandse accreditatiestelsel

Dossier: Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek met het oog op het optimaliseren van het accreditatiestelsel (Wet accreditatie op maat)

Gepubliceerd: 4 juli 2018
Indiener(s): Ingrid van Engelshoven (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap onderzoek en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34735-24.html
ID: 34735-24

Nr. 24 BRIEF VAN MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juli 2018

Hierbij bied ik uw Kamer het eindrapport van de Inspectie van het Onderwijs (inspectie) aan over de kwaliteit van het Nederlandse accreditatiestelsel. De inspectie doet periodiek onderzoek naar de werking van dat accreditatiestelsel.

Dit eindrapport bevat de resultaten van de evaluatie die de inspectie in 2017 en het voorjaar van 2018 heeft uitgevoerd1. Ze kijkt hierin specifiek naar de kwaliteit van de toets nieuwe opleiding (TNO) en de instellingstoets kwaliteitszorg (ITK). Over de eerste en tevens belangrijkste resultaten heeft de inspectie eind 2017 reeds een tussenbericht uitgebracht. Die komen in dit eindrapport samengevat aan bod. De aanbevelingen uit het tussenbericht heb ik reeds met uw Kamer besproken tijdens de behandeling van de Wet accreditatie op maat.2

Na het zomerreces kunt u van mij een inhoudelijke reactie op het eindrapport verwachten. Tevens verwacht ik dan het gewijzigde accreditatiekader aan uw Kamer voor te hangen, waarin ook enkele aanbevelingen van de inspectie zullen worden verwerkt.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven