Kamerstuk 34730-XVI-4

Amendement van de leden Futselaar en Leijten over extra subsidie voor Stichting Q-Support

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

Gepubliceerd: 5 juli 2017
Indiener(s): Frank Futselaar , Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34730-XVI-4.html
ID: 34730-XVI-4

40,0 %
60,0 %

D66

CU

PvdA

SP

DENK

FVD

CDA

PVV

SGP

PvdD

GL

50PLUS

VVD


Nr. 4 AMENDEMENT VAN DE LEDEN FUTSELAAR EN LEIJTEN

Ontvangen 5 juli 2017

De ondergetekende stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.000 (x € 1.000).

Toelichting

Q-support is een organisatie die opgericht om patiënten met Q-koorts te adviseren en begeleiden en om onderzoek te initiëren. Zo’n 840 Q-koorts patiënten hebben tot nu toe gebruik gemaakt van de diensten van Q-support. Nog steeds wordt bij nieuwe patiënten Q-koorts geconstateerd. Q-support heeft goed zicht op wat Q-koorts patiënten nodig hebben en tegen welke knelpunten ze aanlopen.

De 5-jarige opdracht van Q-support eindigt in 2018. Dan verdwijnt dus de Q-support, die al na de zomer van 2017 zal beginnen met het afbouwen van de organisatie, vooruitlopend op het einde van de subsidie. Er is niet voorzien in een toekomstige voortzettingsvorm van begeleiding en ondersteuning van patiënten. Hier zijn verschillende modellen voor mogelijk: voortgaan met Q-support, voortgaan met een leanere organisatie of juist de kennis gebruiken om een organisatie breder gericht op zoönose op te zetten. Hier zal een nieuw kabinet een besluit over moeten nemen. Om echter te voorkomen dat de kennis van Q-support verdwijnt omdat er geen kabinet is om een besluit te nemen stelt dit amendement voor de subsidie voor Q-support met 2 miljoen euro te verhogen, waarmee voorlopig het voortbestaan van de organisatie kan worden gewaarborgd. De dekking wordt gevonden in het overschot op de begroting voor 2017.

Futselaar Leijten