Gepubliceerd: 13 februari 2017
Indiener(s): Jet Bussemaker (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA), Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34678-4.html
ID: 34678-4

Nr. 4 NADER RAPPORT1

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt/uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 26, vijfde lid, van de Wet op de Raad van State)

Hieronder is opgenomen het nader rapport d.d. 10 februari 2016, aangeboden aan de Koning door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mede namens de Minister van Economische Zaken.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 21 november 2016, nr. 2016002028, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen.

Dit advies, gedateerd 18 januari 2017, nr. W05.16.0385/I, bied ik U hierbij aan.

Het voorstel geeft de Afdeling advisering van de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om ambtshalve nog een aantal redactionele verbeteringen en inhoudelijke aanpassingen in het wetsvoorstel en de memorie van toelichting aan te brengen.

De inhoudelijke aanpassingen in het wetsvoorstel betreffen voornamelijk het invoegen van een aantal samenloopbepalingen. Er zijn op dit moment drie wetsvoorstellen in de Eerste of Tweede Kamer aanhangig waarin artikelen worden gewijzigd die ook in het voorliggende wetsvoorstel worden gewijzigd. Om te voorkomen dat dit leidt tot onuitvoerbare wetgevingsopdrachten of tot onbedoelde wetswijzigingen is een aantal samenloopbepalingen opgesteld (zie artikel VI van het wetsvoorstel). Ook is een wijziging, voorgesteld in artikel 7.57a van de WHW, geschrapt omdat dat artikel per 1 oktober 2016 is vervallen.

In de memorie van toelichting is vooral in paragraaf 4.3 en 4.4 nog een aantal verduidelijkingen aangebracht. Het gaat daarbij om de functie die de associate degree-opleiding kan hebben voor mbo-4-afgestudeerden, om de taken van een instelling die een associate degree-opleiding verzorgt en de taken van de instelling die een hbo-bacheloropleiding verzorgt waar het gaat om de doorstroom van associate degree-afgestudeerden naar de hbo-bachelor.

Ik moge U, in overeenstemming met mijn ambtgenoot van Economische Zaken, verzoeken het hierbij gevoegde gewijzigde voorstel van wet en de gewijzigde memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker