Gepubliceerd: 13 juni 2018
Indiener(s): Wopke Hoekstra (minister financiƫn) (CDA)
Onderwerpen: financieel toezicht financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34677-21.html
ID: 34677-21

Nr. 21 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juni 2018

Met deze brief informeer ik u over de uitvoering van de motie van het lid Aukje de Vries over het onafhankelijker inrichten van de bezwaarprocedure bij de bestuurderstoetsingen door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) door meer externen te betrekken bij de procedure (Kamerstuk 34 677, nr. 10).

De AFM en DNB beoordelen op grond van meerdere wetten de geschiktheid en betrouwbaarheid van voornamelijk (mede-)beleidsbepalers bij financiële instellingen. Zij doen dit in onafhankelijkheid en zijn zelf verantwoordelijk voor het inrichten van een zorgvuldig proces omtrent de toetsingen. Om die reden heb ik de AFM en DNB gevraagd mij te berichten over hoe zij uitvoering geven aan de motie. Bij brief van 7 mei 2018 hebben de AFM en DNB mij hierover bericht. Hierbij zend ik uw Kamer een kopie van deze brief1.

De AFM en DNB introduceren naar aanleiding van het onderzoek van de commissie Ottow verschillende externe elementen om de onafhankelijkheid bij toetsingen te vergroten. Deze verbeteracties geven uitvoering aan de motie. Naast de onafhankelijke voorzitter van de hoorcommissie in de bezwaarfase, gaan de AFM en DNB externe elementen betrekken om de onafhankelijkheid van de initiële besluitvorming te vergroten. Dit gebeurt zowel door de inzet van externe deskundigen als door het benoemen van een vertrouwenspersoon. Naar mijn oordeel versterken deze maatregelen de onafhankelijkheid van de toetsingen en verbeteren zij de besluitvorming.

De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra