Gepubliceerd: 12 april 2017
Indiener(s): Renske Leijten (SP)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34651-11.html
ID: 34651-11
Origineel: 34651-9
Wijzigingen: 34651-12

Nr. 11 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID LEIJTEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 9

Ontvangen 12 april 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel III, onderdeel A, wordt na onderdeel 3 een onderdeel ingevoegd, luidende:

3a. Het vijfde lid vervalt.

II

In artikel III wordt na onderdeel B een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Na artikel 29d wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 29da

  • 1. De uiteindelijkemoederentiteit of de groepsentiteit die op grond van artikel 29c verplicht is een landenrapport te verstrekken aan de inspecteur, maakt het landenrapport uiterlijk acht dagen na de verstrekking aan de inspecteur openbaar door het te deponeren bij het handelsregister, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel h, van de Handelsregisterwet 2007.

  • 2. Bij ministeriële regeling kan worden bepaald dat de uiteindelijkemoederentiteit of de groepsentiteit bij die regeling te bepalen gegevens in verband met zwaarwegende bedrijfsvertrouwelijke belangen kan verwijderen uit het landenrapport voor de openbaarmaking.

  • 3. Het ontwerp voor een krachtens het tweede lid vast te stellen ministeriële regeling wordt aan beide kamers der Staten-Generaal overgelegd. De ministeriële regeling wordt niet eerder vastgesteld dan vier weken na de overlegging van het ontwerp.

Toelichting

Indiener wil met dit amendement regelen dat multinationals het landenrapport openbaar moeten maken en dat deze verplichting ook geldt voor multinationals met een omzet lager dan 750 miljoen euro.

Aanhoudende berichten over belastingontwijkende multinationals hebben het publieke vertrouwen in goed functionerende belastingstelsels en in eerlijk belastinggedrag door diezelfde multinationals, diepgaand aangetast. Voor het brede publiek is volstrekt onduidelijk of multinationals een eerlijke bijdrage betalen in de landen waarin ze actief zijn. Om dit vertrouwen te herstellen is het volgens indiener onontbeerlijk dat het publiek inzage krijgt in de belastingafdracht door multinationaal opererende bedrijven.

In Europees verband wordt reeds gesproken over publieke landenrapportages. Het voorstel dat momenteel in de maak is, verplicht multinationals echter niet tot totale openheid over hun belastingafdracht. Deze informatie hoeft namelijk alleen te worden weergegeven voor EU-landen en zogenoemde «non-coöperatieve jurisdicties», in populaire termen belastingparadijzen genoemd. Voor de overige landen dient de informatie enkel op geaggregeerd niveau te worden weergegeven. Indiener is van mening dat de informatie ook publiek dient te worden gemaakt ten aanzien van landen welke niet tot de EU-landen of non-coöperatieve jurisdicties behoren.

Een tweede manco aan de in onderhandeling zijnde Europese richtlijn is dat het overgrote deel van multinationale ondernemingen geen landenrapport dient op te stellen. Deze verplichting bestaat enkel voor de tien tot vijftien procent multinationals met een totale omzet van meer dan 750 miljoen. Indiener vindt het gewenst dat ook van deze multinationals valt na te gaan of zij aan hun maatschappelijke en morele plicht voldoen door belasting af te dragen in de landen waarin zij actief zijn.

Leijten