Kamerstuk 34573-19

Ministeriële regeling voorwaarden en publicatie stukloonnorm en de inwerkingtreding van de aanpassingen ten aanzien van stukloon en meerwerk in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag

Dossier: Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en enige andere wetten in verband met de verlaging van de leeftijd waarop men recht heeft op het volwassenminimumloon, in verband met stukloon en meerwerk en enige andere wijzigingen

Gepubliceerd: 7 april 2017
Indiener(s): Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: arbeidsomstandigheden financiën inkomensbeleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34573-19.html
ID: 34573-19

Nr. 19 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 april 2017

Graag informeer ik u over de ministeriële regeling voorwaarden en publicatie stukloonnorm en de inwerkingtreding van de aanpassingen ten aanzien van stukloon en meerwerk in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Ministeriële regeling voorwaarden en publicatie stukloonnorm

Bij de behandeling van het wetsvoorstel wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en enige andere wetten in verband met de verlaging van de leeftijd waarop men recht heeft op het volwassenminimumloon, in verband met stukloon en meerwerk en enige andere wijzigingen1 (Handelingen II 2016/17, nr. 36, item 8), is een amendement ingediend, dat voorziet in de mogelijkheid om onder voorwaarden stukloon te betalen aan de hand van een prestatienorm (hierna te noemen stukloonnorm).

Daarbij geldt als arbeidsduur de tijd die redelijkerwijs met de uitvoering van de werkzaamheden is gemoeid. Het amendement is aanvaard.2

Op grond van het amendement kan de Minister van SZW op verzoek van de Stichting van de Arbeid specifieke werkzaamheden in een bedrijfstak aanwijzen voor welke stukloon op basis van een stukloonnorm kan worden betaald. Eén van de voorwaarden hierbij is dat werkgeversorganisatie(s) en werknemersorganisatie(s) in de betreffende bedrijfstak het eens worden over de stukloonnorm, derhalve de tijd die redelijkerwijs voor de uitvoering van de werkzaamheden nodig is, die komt te gelden bij de betaling van het minimumloon op basis van stukloon. Indien de werkgeversorganisatie(s) en de werknemersorganisatie(s) in de bedrijfstak geen overeenstemming bereiken over een stukloonnorm, of indien er geen (geschikte) werknemersorganisatie(s) beschikbaar is, kunnen werkgeversorganisatie(s) ook zelf een stukloonnorm verstrekken aan de Stichting van de Arbeid onder bij ministeriële regeling te stellen voorwaarden.

In bijgevoegde ministeriële regeling zijn deze voorwaarden opgenomen3. Zoals toegezegd tijdens de behandeling van voornoemd wetsvoorstel in uw Kamer, stuur ik u deze ministeriële regeling ter informatie toe. De ministeriële regeling zal op 7 april 2017 worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Inwerkingtreding onderdelen stukloon en meerwerk

Uw Kamer is eerder geïnformeerd over mijn voornemen om de onderdelen van de wet wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en enige andere wetten in verband met de verlaging van de leeftijd waarop men recht heeft op het volwassenminimumloon, in verband met stukloon en meerwerk en enige andere wijzigingen, per 1 juli 2017 in werking te laten treden. Ik achtte de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2017 redelijk, onder andere vanwege het feit dat het wetsvoorstel reeds 17 oktober 2016 was aangeboden aan de Tweede Kamer en sindsdien openbaar is.

Het hiervoor genoemde amendement noopte echter tot het uitwerken van nadere regelgeving in de vorm van een ministeriële regeling, zoals beschreven in de vorige paragraaf. Vanwege deze wijzigingen en het feit dat de exacte vormgeving van de gewijzigde regels daarmee pas recent openbaar zijn gemaakt, en vanwege het belang dat ik hecht aan de mogelijkheid van werkgevers en werknemers om zich te kunnen voorbereiden op deze wijzigingen, heb ik besloten de inwerkingtreding van het onderdeel stukloon uit te stellen tot 1 januari 2018. Vanwege de juridische vormgeving betekent dit dat ook het onderdeel meerwerk pas per 1 januari 2018 in werking zal treden.

Voor de goede orde merk ik hierbij op dat de onderdelen van de wet met betrekking tot de aanpassing van het minimumjeugdloon wel per 1 juli 2017 in werking zullen treden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher