Gepubliceerd: 13 maart 2018
Indiener(s): Martijn van Helvert (CDA), Han ten Broeke (VVD)
Onderwerpen: criminaliteit openbare orde en veiligheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34558-16.html
ID: 34558-16
Origineel: 34558-5

Nr. 16 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 13 maart 2018

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10a

  • 1. Het particulier maritiem beveiligingspersoneel maakt bij de uitvoering van maritieme beveiligingswerkzaamheden gebruik van camera’s en microfoons.

  • 2. Er worden beeld- of geluidsopnamen gemaakt vanaf het moment van dreigend gevaar van piraterij tot het moment dat de dreiging is geweken of afgewend. Deze opnamen worden vastgelegd in bestanden.

  • 3. De teamleider instrueert zijn teamleden wanneer zij de camera’s of microfoons aanzetten voor het maken van beeld- of geluidsopnamen.

  • 4. De teamleider verstrekt de bestanden met de beeld- of geluidsopnamen aan de kapitein ten behoeve van diens rapportage of melding, bedoeld in artikel 11.

  • 5. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen regels worden gesteld over:

    • a. de aard van de camera’s of microfoons en de verantwoordelijkheid voor het functioneren ervan;

    • b. het maken van beeld- en geluidopnamen tijdens het transport door het aangewezen zeegebied;

    • c. de aan de verwerking van beeld- en geluidsopnamen te stellen functionele of technische vereisten; en

    • d. de termijnen voor het bewaren en vernietigen van de bestanden met beeld- en geluidsopnamen.

  • 6. De voordracht voor een krachtens het vijfde lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

B

Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt na de eerste zin ingevoegd: Indien gebruik is gemaakt van deze bevoegdheden, worden de bestanden met beeld- of geluidsopnamen, bedoeld in artikel 10a, tweede of vijfde lid, bij de rapportages gevoegd.

2. Aan het derde lid wordt toegevoegd: De bestanden met beeld- of geluidsopnamen, bedoeld in artikel 10a, tweede of vijfde lid, worden bij de melding gevoegd.

Toelichting

Deze nota van wijziging beoogt via onderdeel A een artikel 10a in het wetsvoorstel op te nemen, dat bewerkstelligt dat er met gebruikmaking van technische hulpmiddelen zo volledig mogelijke beeld- of geluidsopnamen worden gemaakt van mogelijke incidenten waarbij sprake is van het gebruik van geweldsbevoegdheden door de particuliere maritieme beveiligers (en het gebruik van handboeien bij die incidenten). Het tweede lid voorziet erin dat er opnamen van incidenten worden gemaakt. Dit gebeurt in ieder geval vanaf het moment van dreigend gevaar van piraterij tot het moment dat de dreiging is geweken of afgewend. Het is de teamleider die bepaalt wanneer de camera’s of microfoons worden aangezet (derde lid). Bij de vraag wanneer dit moment is aangebroken, kan worden aangesloten bij het moment dat het particulier maritiem beveiligingspersoneel bevoegd is op grond van het eerste lid van artikel 9 van het wetsvoorstel de aangewezen geweldsmiddelen ter hand te nemen, op te stellen of dreigend te tonen. Het vierde lid regelt een bevoegdheid voor de teamleider om de gemaakte beeld- of geluidsopnamen aan de kapitein te verstrekken met het oog op diens rapportage- en meldverplichtingen van artikel 11. Het vijfde lid delegeert de nadere uitwerking van enkele onderwerpen naar het niveau van de algemene maatregel van bestuur en eventueel ook de ministeriële regeling. Deze regels kunnen betrekking hebben op de aard van de camera’s of microfoons en de verantwoordelijkheid voor het functioneren ervan (bijvoorbeeld opnameapparatuur die aan het schip is bevestigd of tot de uitrusting van het beveiligingspersoneel behoort), het verlengen van de periode gedurende welke beeld- en geluidopnamen worden gemaakt (bijvoorbeeld vanaf het moment dat een aangewezen zeegebied wordt ingevaren tot het moment van het verlaten van dat gebied), de aan de verwerking van beeld- en geluidsopnamen te stellen functionele of technische (beveiligings)vereisten alsmede de bewaar- en vernietigingstermijnen voor de vastgelegde persoonsgegevens. Het is aan te raden bij deze te stellen regels aan te sluiten bij regelgeving omtrent cameragebruik in omringende landen, zoals Duitsland en België. Het zesde lid regelt een lichte voorhangprocedure om zeker te stellen dat de Kamer bij de nadere uitwerking wordt betrokken.

In lijn met het voorgestelde artikel 10a wijzigt onderdeel B artikel 11, tweede en derde lid. Hierbij wordt dat artikel zodanig aangepast, dat de bestanden met de opnamen worden toegevoegd aan de door kapitein en teamleider elk afzonderlijk aan de Minister van Justitie en Veiligheid gerichte rapportages over de transporten waarop private beveiligers zijn ingezet, waarbij zij ook het gebruik van de in artikel 8 en 9 aan het private beveiligingspersoneel toegekende bevoegdheden rapporteren. En voorts voorziet de aanpassing erin dat de bestanden met de opnamen door de kapitein worden toegevoegd bij zijn melding aan het openbaar Ministerie van (gewelds)incidenten.

Ten Broeke Van Helvert