Kamerstuk 34552-85

Ontwikkelingen m.b.t. de innovatiebox

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2017)

Gepubliceerd: 28 juni 2017
Indiener(s): Eric Wiebes (staatssecretaris financiƫn) (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34552-85.html
ID: 34552-85

Nr. 85 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 juni 2017

Graag informeer ik uw Kamer met deze brief over ontwikkelingen betreffende de innovatiebox.

In het Belastingplan 2017 (Kamerstuk 34 552) is met betrekking tot de wijziging van de regelgeving inzake de innovatiebox invulling en uitvoering gegeven aan afspraken die in het kader van het Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)-project van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn gemaakt. Naast de OESO ziet ook de Europese Gedragscodegroep toe op de implementatie van deze afspraken.

De Gedragscodegroep onderzoekt belastingmaatregelen die potentieel schadelijke belastingconcurrentie vormen en derhalve onder de EU-Gedragscode (inzake de belastingregeling voor ondernemingen) vallen. Zij toetst deze belastingmaatregelen aan criteria van de Gedragscode om vast te stellen of daadwerkelijk sprake is van schadelijke belastingconcurrentie. De Gedragscodegroep heeft gerapporteerd aan de Ecofinraad1 over de uitkomsten van de toetsing van de aangepaste patent- of innovatieboxen aan de criteria van de Gedragscode en de eisen van de nexusbenadering. De aangescherpte Nederlandse innovatiebox is goedgekeurd en is niet schadelijk bevonden. Daarmee is eens te meer vast komen te staan dat de innovatiebox een internationaal aanvaard instrument is ter stimulering van innovatieve activiteiten door bedrijven.

Met deze goedkeuring is gelijktijdig ook de aanvulling van de lijst van juridische tickets met biologische gewasbeschermingsmiddelen akkoord bevonden. Deze wijziging ingevolge het amendement van het lid Dijkgraaf c.s.2 is opgenomen in het Belastingplan 2017, met dien verstande dat van inwerkingtreding pas sprake zou kunnen zijn na afstemming in OESO- en EU-verband. Kort gezegd komt het erop neer dat met inachtneming van de overige voorwaarden van afdeling 2.3 van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (Wet Vpb 1969) ook als kwalificerend immaterieel activum in de zin van de innovatiebox aangemerkt wordt een immaterieel activum ter zake waarvan de belastingplichtige is toegelaten een niet-chemische methode als bedoeld in artikel 18 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden te verhandelen en te gebruiken.

In mijn brief van 30 maart 20173 heb ik uw Kamer met betrekking tot voornoemde aanvulling geïnformeerd over de stand van zaken destijds en het verdere proces. In navolging van de goedkeuring door de Gedragscodegroep kan ik u informeren dat bij besluit van 19 juni 20174 de inwerkingtreding van de wijzigingen die ingevolge het amendement van het lid Dijkgraaf c.s. zijn opgenomen in het Belastingplan 2017 met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2017 is geregeld. Tevens wordt bij ministeriële regeling een aantal verwijzingen in de Wet Vpb 1969 als gevolg van voornoemde inwerkingtreding met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2017 hersteld. Bedoelde ministeriële regeling wordt 30 juni 2017 in de Staatscourant gepubliceerd.

De Staatssecretaris van Financiën, E.D. Wiebes