Kamerstuk 34550-XVI-6

Reactie op verzoek commissie inzake Visitatierapport van het SCP en ABDTOPConsult “Versterken van de nieuwe koers”

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 30 september 2016
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-6.html
ID: 34550-XVI-6

Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 september 2016

In uw brief van 7 juli 2016 heeft u gevraagd te reageren op uw vragen gesteld naar aanleiding van mijn brief van 29 juni 2016 (Kamerstuk 34 300 XVI, nr. 162). In deze brief schets ik u de resultaten van het Visitatierapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau en ABDTOPConsult «Versterken van de nieuwe koers».

U verzoekt in uw brief te antwoorden op de volgende vragen:

  • Ambtenaren die om verschillende redenen de dienst (moeten) verlaten, zoals bijv. bij de NZa, worden geplaatst bij ABDTOPConsult. Is het standaard dat mensen via deze constructie in dienst blijven?

  • Gedurende welke periode blijven betrokkenen daar gemiddeld?

  • In hoeveel gevallen waren gedurende de afgelopen jaren VWS-ambtenaren daarbij betrokken?

In antwoord op uw eerste twee vragen het volgende. De veronderstelling dat ambtenaren die om verschillende redenen de dienst (moeten) verlaten bij ABDTOPConsult worden geplaatst is onjuist. ABDTOPConsult is een klein team van ervaren topambtenaren die snel inzetbaar zijn bij complexe of urgente vraagstukken. De ABDTOPconsultants zijn lid van de Topmanagementgroep en worden eerst als consultant aangesteld na een strenge selectie en op voordracht van de ministerraad. ABDTOPconsultants hebben een benoeming voor ten hoogste zeven jaar. Meer informatie over de ABDTOPconsultants en hun achtergronden vindt u op de website van de Algemene Bestuursdienst https://www.algemenebestuursdienst.nl/organisatie/inhoud/abdtopconsult/het-team.

Met deze uitleg wordt aangegeven dat het daarmee geen VWS-ambtenaren betreft.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers