Kamerstuk 34550-XVI-36

Amendement van het lid Arno Rutte ter vervanging van nr. 21 over Hospital at Home

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 10 november 2016
Indiener(s): Arno Rutte (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-36.html
ID: 34550-XVI-36

88,7 %
11,3 %

PvdD

Van Vliet

Houwers

PvdA

VVD

GL

GrBvK

SGP

CDA

GrKÖ

Klein

Monasch

CU

PVV

SP

50PLUS

D66


Nr. 36 AMENDEMENT VAN HET LID RUTTE TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 211

Ontvangen 9 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 100 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 100 (x € 1.000).

Toelichting

Ouderen willen graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Op dit moment wordt een groot deel van de ouderen na bijvoorbeeld een val of acute longontsteking naar de Spoedeisende Hulp (hierna: de SEH) van het ziekenhuis gebracht. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat een grote stijging te zien is van het aantal 65-plussers op de SEH’s. SEH»s ervaren steeds vaker grote knelpunten bij het bieden van de juiste zorg en het aantal beschikbare plaatsen staat onder druk. Een deel van de ouderen die op de SEH’s terecht komt, heeft medisch gezien niets te zoeken op de SEH’s. Een langdurige ziekenhuisopname kan er echter wel voor zorgen dat deze groep ouderen zieker wordt, moet verhuizen naar een verzorgingshuis of zelfs komt te overlijden.

Het programma «Hospital at Home» laat zien dat deze groep kwetsbare ouderen gespecialiseerde ziekenhuiszorg ook thuis kan ontvangen. Dit programma wordt op initiatief van het Universitair Medisch Centrum Groningen uitgevoerd. Een groep kwetsbare ouderen krijgen door intensieve inzet van het ziekenhuis, wijkverpleegkundigen, apothekers, huisartsen en mantelzorgers de benodigde zorg thuis. Na een korte opname op de SEH werkt een gespecialiseerd team middels vaste protocollen aan herstel.

De indiener is van mening dat, mede gezien de maatschappelijke ontwikkelingen, een landelijke uitrol van dit programma, bij kan dragen aan de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek. De indiener wil daarom inzicht in de factoren die nodig zijn om dit succesvolle programma op korte termijn op grotere schaal te implementeren, zodat de zorg beter kan worden afgestemd op individuele behoeften van ouderen en de druk op de SEH’s kan afnemen. De indiener wil een bedrag van € 100.000 vrijmaken op de begroting voor het in kaart brengen van deze factoren, welke aanpassingen nodig zijn in de keten en het maken van een implementatieprogramma.

De verwachting is dat «Hospital at Home» een forse verbetering van de kwaliteit van leven op zal leveren alsmede een bijdrage kan leveren aan doelmatige zorg.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in de budgettaire ruimte voor Eerstelijns gezondheidscentra in VINEX-gebieden.

Rutte