Kamerstuk 34550-XVI-34

Amendement van het lid Dik-Faber over richtlijnen voor zorg voor kinderen met diabetes type 2

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 10 november 2016
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-34.html
ID: 34550-XVI-34

38,7 %
61,3 %

PvdD

VVD

PvdA

GrKÖ

D66

SGP

CU

SP

Klein

PVV

Houwers

50PLUS

Monasch

GrBvK

CDA

GL

Van Vliet


Nr. 34 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER

Ontvangen 10 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 250 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Volksgezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 250 (x € 1.000).

Toelichting

Door voeding met «sluipsuikers» zijn er steeds meer jongeren, soms zelfs kinderen jonger dan 10 jaar, die diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes) krijgen of een voorstadium van diabetes hebben (prediabetes). Goede multidisicplinaire richtlijnen voor adequate zorg en preventie voor deze groep ontbreken. Voor het ontwikkelen van effectief beleid gebaseerd op het principe van zorg op maat, juist ook voor kinderen, is registratie van diabetes in de tweede lijn een eerste vereiste. Onder regie van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) is nu voor één jaar financiering gevonden (voor de periode september 2016-september 2017). Het is echter van belang dat de registratie structureel kan worden voortgezet. Voor de opstartperiode van drie jaar worden de kosten geschat op € 400.000 per jaar. Voor 2017 zou dit neerkomen op een projectsubsidie ter grootte van € 150.000. Met een relatief klein bedrag kan op deze wijze een veel beter zicht worden verkregen op volksziekte nummer één. Dit vormt de basis voor goede zorg en een goed beleid ten aanzien van diabetes bij kinderen en jongeren.

In het verlengde van deze registratie moet een multidisciplinaire standaard/richtlijn worden ontwikkeld voor kinderen met diabetes type 2, en kinderen met een hoog risico op diabetes type 2 (kinderen met overgewicht en verhoogde bloedglucosewaarden, maar nog net geen diabetes (prediabetes). Enerzijds dus een standaard voor de ontwikkeling van goede zorg op maat voor de kinderen die al diabetes type 2 hebben, anderzijds een standaard gericht op preventie van diabetes bij de kinderen met prediabetes. Partijen die hierbij betrokken worden zijn: kinderartsen, huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, psychologen, GGD-en, consultatiebureaus, gemeenten (i.v.m. gemeentelijk beleid), zorgverzekeraars (i.v.m. financiering). Daarmee wordt toegewerkt naar een aanpak die in de gehele keten geborgd is, en waarbij ketenbreed afspraken worden gemaakt over wat de beste aanpak is voor deze groep kinderen. De kosten voor het ontwikkelen van de standaard worden geraamd op € 100.000.

Middels dit amendement wordt voor het begrotingsjaar 2017 voor de registratie en de ontwikkeling van een standaard een bedrag van € 250.000 beschikbaar gesteld aan de NDF. Het is de bedoeling van de indiener hiervoor ook in 2018 en 2019 budget beschikbaar te stellen; in lijn met de begrotingssystematiek ziet dit amendement echter enkel op het begrotingsjaar 2017.

Dit amendement wordt gedekt vanuit de niet-juridisch verplichte middelen voor gezonde leefstijl en gewicht, meer in het bijzonder Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), in beleidsartikel 1. Hiervoor is in 2017 in totaal € 12,3 miljoen beschikbaar, waarvan dus € 250.000 wordt gebruikt voor dekking van dit amendement.

Dik-Faber