Kamerstuk 34550-XVI-20

Jaarverslag 2015 van de Centrale deskundigencommissie late zwangerschapsafbreking in een categorie 2-geval en levensbeëindiging bij pasgeborenen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 7 november 2016
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-20.html
ID: 34550-XVI-20

Nr. 20 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 november 2016

Hierbij bied ik u mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie het jaarverslag 2015 aan van de Centrale deskundigencommissie late zwangerschapsafbreking in een categorie 2-geval en levensbeëindiging bij pasgeborenen (hierna: de commissie)1.

In de verslagperiode is bij de commissie geen melding van een late zwangerschapsafbreking of een levensbeëindiging van een pasgeborene gedaan. Wel heeft de commissie in 2015 één verzoek om advies gekregen van het Openbaar Ministerie (OM). Dit was in een zaak waarin een pasgeborene was overleden. De zaak was door middel van een aangifte en dus op een andere wijze dan de daarvoor geldende procedure ter kennis gekomen van het OM. Het advies luidde dat de betrokken artsen hebben gehandeld overeenkomstig de professionele standaard.

Met ingang van 1 februari 2016 is de nieuwe Regeling beoordelingscommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen (hierna: de Regeling) in werking getreden. In het jaarverslag vindt u een reflectie van de commissie op deze Regeling. Op het moment dat de Regeling in werking is getreden, zijn de werkzaamheden van deze commissie beëindigd en is een nieuwe commissie aangesteld.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers