Kamerstuk 34550-XVI-149

Reactie op het verzoek van het lid Ellemeet, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 29 november 2017, over zorgen rondom wachtlijsten bij Casa

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 1 december 2017
Indiener(s): Bruno Bruins (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-149.html
ID: 34550-XVI-149

Nr. 149 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 december 2017

De afgelopen maanden heb ik u een aantal keer geïnformeerd over de situatie bij CASA Klinieken.1 In mijn meest recente brief hierover van 28 november heb ik aangegeven dat de door de curator voorziene snelle doorstart was mislukt, maar dat de klinieken voorlopig door zouden gaan met de abortushulpverlening. Inmiddels heb ik vernomen dat de curator de hulpverlening na 8 december niet langer kan voortzetten onder andere in verband met het eindigen van dienstverbanden van personeel. Tot die tijd wordt de hulpverlening door CASA dan ook afgebouwd en worden de cliënten overgedragen aan andere abortusklinieken. Ik heb hierover contact gehad met alle abortusklinieken in Nederland. Ook de koepels van huisartsen, abortusartsen en ziekenhuizen zijn op de hoogte gesteld en tevens heb ik Fiom geïnformeerd.

De andere abortusklinieken hebben aangegeven de komende tijd extra capaciteit te kunnen inzetten. Hun taxatie is dat de capaciteit die wegvalt bij de CASA klinieken door de sector als geheel (tijdelijk) kan worden opgevangen. Vrouwen met een hulpvraag kunnen dus ergens anders terecht.

Ik begrijp dat er belangstelling is van andere klinieken om te starten op CASA-locaties in de komende maanden. Ook begint binnenkort een nieuwe abortuskliniek in Roermond. Dit biedt een goed perspectief voor de continuïteit van de abortushulpverlening op de langere termijn. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) zullen alle medewerking verlenen om dit proces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Zoals ik eerder heb gemeld staat CASA onder verscherpt toezicht van de IGJ i.o. Mede naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van de klinieken heeft de IGJ i.o. op 30 november een inspectiebezoek afgelegd bij CASA. Het doel van de IGJ i.o. was om zich op de hoogte te stellen van de omstandigheden waaronder zorgverleners hun werk doen en te toetsen of de voorwaarden voor goede en veilige zorg aanwezig zijn. De IGJ i.o. heeft mij laten weten dat zij onder de indruk is van de professionaliteit van de medewerkers van CASA en dat zij op dit moment geen noodzaak ziet voor nadere maatregelen.

Ik zal de continuïteit van de abortushulpverlening de komende tijd nauwlettend in de gaten houden. Wanneer daar aanleiding voor is informeer ik u uiteraard verder. Ik ga ervan uit dat ik met deze brief ook heb voldaan aan het verzoek van mevrouw Ellemeet tijdens de regeling van werkzaamheden van 29 november jongstleden.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins