Kamerstuk 34550-XVI-126

Voorgenomen internationale activiteiten in de eerste helft van 2017

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 14 december 2016
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-126.html
ID: 34550-XVI-126

Nr. 126 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2016

Hierbij wil ik u graag informeren over de voorgenomen internationale activiteiten in de eerste helft van 2017. De activiteiten zijn gegroepeerd langs de volgende lijnen:

  • EU agenda

  • Economische diplomatie en bilaterale betrekkingen

  • overig

EU agenda

De Staatssecretaris en ik zullen deelnemen aan de relevante Raden onder het Maltese voorzitterschap. De Staatssecretaris zal op 15 en 16 mei de dementieconferentie in Valletta bijwonen.

Economische diplomatie en bilaterale betrekkingen

Economische diplomatie is een speerpunt in het buitenlandbeleid van het Kabinet en vormt ook een belangrijke leidraad voor de bilaterale betrekkingen die VWS onderhoudt. Mijn agenda sluit aan op de internationaliseringsstrategie van de topsector Life Sciences & Health (LSH) die eind vorig jaar is gepresenteerd. In 2017 zal ik nog twee economische missies leiden, een naar de Verenigde Arabische Emiraten (3-5 april) en een naar Kenia (18-20 april).

Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

De Golfregio is een prioritaire regio waar veel belangstelling bestaat voor de Nederlandse topsector Life Sciences & Health en de wijze waarop de gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd. Eerder dit jaar bezocht een delegatie van de Prime Minister’s Office van de VAE Nederland om inzicht te krijgen in het Nederlandse gezondheidssysteem.

De kansen voor Nederland in de gezondheidszorg in de VAE zijn talrijk:

  • er bestaat grote interesse in de verdere ontwikkeling van gespecialiseerde zorg faciliteiten gezien de stijging van welvaartsziekten;

  • de VAE spenderen een relatief groot deel van het budget aan medische hulpmiddelen vergeleken met andere ontwikkelde landen;

  • de VAE zijn geïnteresseerd in publieke private partnerschappen;

  • Dubai heeft de ambitie de medische hub te worden in de Gulf Cooperation Council (GCC);

Kenia

De topsector Life Sciences & Health zet in de internationaliseringsstrategie actief in op regio’s en landen waar een behoefte bestaat aan ontwikkeling van basiszorg, met als primaire doelstelling de zorg toegankelijk te maken voor de gehele bevolking. De Topsector LSH biedt ook deze landen innovatieve en duurzame zorgoplossingen die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden. Vanuit de topsector LSH wordt door private partijen actief ingezet op de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in onder meer Kenia. De gecombineerde kracht ligt in het bieden van oplossingen voor drie mondiale gezondheidsuitdagingen: moeder- en kindsterfte, het voorkomen en behandelen van infectieziekten en het beheersen van niet overdraagbare ziekten.

Overig

In januari zal ik deelnemen aan de OESO Ministerial Health Meeting «The Next Generation of Health Reforms» in Parijs. Op de agenda staan rapporten over verspilling in de zorg, regeldruk, fraude, technologie voor betaalbare zorg, technologie voor patiëntgerichte zorg en dure geneesmiddelen. Zaken die ook in Nederland zeer in de belangstelling staan.

Aansluitend zal ik deelnemen aan de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos (18–20 januari). Het WEF is hét mondiale platform voor publiek private samenwerking. Het WEF organiseert haar activiteiten rond 14 thema’s waarvan «Global Health & Healtcare» er één is. Sinds begin dit jaar ben ik steward van dit programma. Mijn deelname aan het WEF in Davos zal zich concentreren op sessies rond het thema «Value of Healthcare».

De 2nd Ministerial Summit on Patient Safety vindt op 29-30 maart 2017 plaats in Bonn. Onderwerpen zijn onder andere antimicrobiële resistentie (AMR), m-Health Big data, en medication safety. Vanwege de opgedane kennis en ervaring heeft Duitsland Nederland gevraagd een actieve bijdrage te leveren aan (de voorbereidingen van) de ministeriële gezondheidsbijeenkomst tijdens het Duitse G20-voorzitterschap in mei 2017. Voor Nederland biedt dit mogelijkheden om een blijvend platform te geven aan AMR en de aanpak van gezondheidscrises. Aansluitend zal ik deelnemen aan de World Health Assembly in Geneve.

Hier onder een chronologisch overzicht van zowel mijn activiteiten als die van de Staatssecretaris:

Datum

Bestemming

Type activiteit

Bewindspersoon

17 januari

Parijs

OESO

Minister

18–20 januari

Davos

World Economic Forum

Minister

19–20 maart

Valletta

Informele EPSCO raad

Minister

29–30 maart

Bonn

Patient Safety Summit

Minister

3–5 april

VAE

Economische missie

Minister

18–20 april

Kenia

Economische missie

Minister

15–16 mei

Valletta

dementieconferentie

Staatssecretaris

19–20 mei

Berlijn

G20 health Ministers» meeting

Minister

22–23 mei

Valletta

OJCS raad

Staatssecretaris

22–23 mei

Geneve

World Health Assembly

Minister

16 juni

Luxemburg

EPSCO raad

Minister

Indien zich wijzigingen voordoen, zal ik u daarover informeren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers