Kamerstuk 34550-XIII-7

Amendement van het lid Agnes Mulder over budget voor de MIT-regeling

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 21 oktober 2016
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-7.html
ID: 34550-XIII-7

Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER

Ontvangen 21 oktober 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.900 (x € 1.000).

Toelichting

In de begroting van Economische Zaken 2017 wordt een korting op de MKB-Innovatiestimulering Topsectoren (MIT-regeling) voorgesteld, waardoor het budget in vergelijking met 2016 met 2,9 miljoen wordt verlaagd. Gezien het belang van innovatie voor het mkb wordt met dit amendement 2,9 miljoen toegevoegd aan het budget voor de MIT-regeling om deze verlaging van het budget terug te draaien.

De MIT-regeling is een gezamenlijke regeling van EZ en provincies, waarvan een deel door RVO (het landelijke deel) wordt uitgevoerd en een deel door de provincies (decentraal). In de MIT-regeling kunnen ondernemers aanvragen indienen voor kennisvouchers, innovatieadvies-, haalbaarheids- en R&D-samenwerkingsprojecten. De MIT-regeling heeft ten doel het bevorderen van innovatie bij het mkb en het beter in staat te stellen van het mkb om zich aan te sluiten bij de door de topsectoren opgestelde innovatieagenda’s. Onder andere door het stimuleren van samenwerking tussen MKB-bedrijven op het vlak van onderzoek, ontwikkeling en innovatie en het stimuleren van het gebruik van publiek gefinancierde kennis door het mkb. De MIT-regeling is een succesvol innovatie-instrument voor het mkb gebleken. De regeling kent een grote overtekening op het gebied van R&D-samenwerking, waardoor de voorgestelde korting op het budget niet wenselijk is. Bij een dalend totaalbudget zal, bij een gelijkblijvende vraag, het aantal innovatie-aanvragen dat niet wordt gehonoreerd namelijk toenemen.

Dekking van het amendement wordt gevonden op de Aanvullende Post Algemeen door van de 10 miljoen die extra vrij wordt gemaakt voor inspanningen die de Nederlandse concurrentiepositie van Nederland in het buitenland ten goede moeten komen, met 2,9 miljoen te verlagen.

Agnes Mulder