Kamerstuk 34550-XIII-19

Amendement van het lid Agnes Mulder over investeringen in innovatie en onderzoek op het gebied van duurzame energie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 27 oktober 2016
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-19.html
ID: 34550-XIII-19

24,7 %
75,3 %

CU

VVD

Van Vliet

Monasch

GrKÖ

CDA

Houwers

GL

SP

50PLUS

D66

PvdD

Klein

PvdA

PVV

SGP

GrBvK


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER

Ontvangen 27 oktober 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Een doelmatige en duurzame energievoorziening worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 50.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Een doelmatige en duurzame energievoorziening wordt het ontvangstenbedrag verhoogd met € 50.000 (x € 1.000).

Toelichting

De indiener wil dat meer wordt geïnvesteerd in innovatie en onderzoek op het gebied van duurzame energie. Nederland investeert relatief weinig in onderzoek ten opzichte van vele andere Europese landen, en in de komende jaren nemen deze investeringen nog af. Dit is ook het geval voor investeringen in onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie.

De indiener wil meer investeringen in de nieuwe technologieën en producten voor onze energievoorziening in de toekomst, zoals ook wordt geadviseerd door de adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie. De adviesraad stelt: «Er is wel geld beschikbaar voor de uitrol van duurzame energie (die steun richt zich op de goedkoopste nu beschikbare technologieën), maar het energiebeleid prikkelt nauwelijks tot de verbetering van bestaande technologieën of de ontwikkeling van nieuwe, dan wel tot andere manieren om emissies te beperken (zoals energiebesparing)».

De indiener wil 50 miljoen vanuit de begrotingsreserve duurzame energie investeren in energie-innovatie. In de begrotingsreserve duurzame energie zit per 31 december 2016 1,46 miljard euro, waarvan 400 miljoen euro niet juridisch verplicht. De indiener is ervan overtuigd dat deze middelen beter al voor een deel in 2017 kunnen worden besteed, dan mogelijk daarna, aan een duurzame energievoorziening en een CO2 neutrale economie in 2050.

De indiener beoogt dat 10 miljoen wordt geïnvesteerd in een nieuw, gezamenlijk door TNO en ECN toegepast innovatie- en onderzoeksinstituut naar duurzame energie, waaronder zonne-energie, in Petten. Ook de provincie Noord-Holland, de regio Noord-Holland Noord en bedrijfsleven willen hierin investeren. Nederland heeft topuniversiteiten die de beste zonnewagens ter wereld bouwen, maar geen toegepast onderzoeksinstituut die onderzoek en markt verbindt.

Daarnaast kunnen de uitgaven voor duurzame energieprojecten en de Demonstratie-regeling Energie Innovatie worden geïntensiveerd.

Agnes Mulder