Kamerstuk 34550-XIII-11

Gewijzigd amendement van het lid Agnes Mulder ter vervanging van nr. 8 over het terugdraaien van de premieverhoging van de BMKB-regeling

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 24 oktober 2016
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XIII-11.html
ID: 34550-XIII-11
Origineel: 34550-XIII-8
Wijzigingen: 34550-XIII-23

Nr. 11 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 8

Ontvangen 24 oktober 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen wordt het uitgavenbedrag verlaagd met € 6.800 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen wordt het ontvangstenbedrag verlaagd met € 6.800 (x € 1.000).

Toelichting

Het amendement draait de gemiddelde premieverhoging van 3,6% naar 4,8% van de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB-regeling) terug. Het amendement zorgt voor het benodigde bedrag van 6,8 miljoen dat nodig is om de gemiddelde premieverhoging terug te draaien.

De premieverhoging wordt teruggedraaid omdat het de toegankelijkheid tot bancair krediet beperkt. Een premieverhoging zorgt voor een hogere drempel voor ondernemers om de BMKB-regeling te gebruiken. De BMKB-regeling is zeer belangrijk om bancaire kredietverlening aan het mkb te stimuleren en te ondersteunen. Bancaire financiering is nog altijd met afstand de belangrijkste bron van financiering voor het mkb. De BMKB dient ondersteuning te bieden aan de kredietverlening voor nieuwe investeringen, waaraan met name behoefte is als de economie groeit.

De BMKB biedt banken een borgstelling voor leningen aan midden- en kleinbedrijven (≤ 250 werknemers) voor zover deze bedrijven onvoldoende zekerheden kunnen bieden aan de bank. Het knelpunt dat met de BMKB wordt bestreden is het verschijnsel dat in de kern gezond MKB – met voldoende zicht op rentabiliteit en continuïteit – niet of onvoldoende in een kredietbehoefte kan voorzien door een tekort aan zekerheden.

Dekking van het amendement wordt gevonden op de Aanvullende Post Algemeen door van de 10 miljoen die extra vrij wordt gemaakt voor inspanningen die de Nederlandse concurrentiepositie van Nederland in het buitenland ten goede moeten komen, met 6.8 miljoen te verlagen.

Agnes Mulder