Kamerstuk 34550-XII-57

Amendement van het lid Dik-Faber over pilots tegen medicijnresten in afvalwater

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 21 november 2016
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XII-57.html
ID: 34550-XII-57

Nr. 57 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER

Ontvangen 21 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 11 Integraal Waterbeleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 500 (x € 1.000).

II

In artikel 11 Integraal Waterbeleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement regelt dat er vanuit de Rijksbegroting een bijdrage van € 500.000,– komt voor een stimuleringsregeling voor pilots rond een ketenbrede aanpak tegen medicijnresten in afvalwater. Dit amendement gaat uit van cofinanciering door betrokken partijen waardoor er in 2017 € 1.000.000,– beschikbaar komt voor pilots op dit gebied.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de hoeveelheden van bepaalde medicijnen in het afvalwater en hun invloed op het milieu en onze gezondheid. Verder onderzoek hiernaar is onontbeerlijk. Tegelijkertijd laat het RIVM-rapport «Geneesmiddelen en waterkwaliteit» al duidelijk zien dat sowieso een ketenbrede aanpak onontbeerlijk is en dat het meest efficiënte en effectieve een aanpak bij de bron is.

Gezien de mogelijke milieu en gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan deze problematiek moeten we proactief handelen en niet afwachten tot er meer onderzoeksresultaten en kennis beschikbaar komt rond dit onderwerp. We moeten ook al één stap vooruit denken en nu al uitzoeken hoe we op een werkbare manier medicijnen uit ons afvalwater weren bij de bron. Verschillende organisaties en instanties proberen met pilots rond het weren van medicijnresten uit afvalwater bij de bron deze stap al te realiseren. Dit amendement regelt extra financiële middelen voor dit soort pilots zodat er meer van dit soort praktijkgericht onderzoek zal gaan plaatsvinden.

De bijdrage van € 500.000,– die met dit amendement wordt geregeld voor deze stimuleringsregeling wordt gedekt uit de post «voor overige uitgaven» van de niet-juridisch verplichte uitgaven van de begroting I&M artikel 11 (Integraal waterbeleid).

Dik-Faber