Kamerstuk 34550-VI-94

Werkprogramma Inspectie Veiligheid en Justitie 2017

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 16 januari 2017
Indiener(s): Ard van der Steur (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-VI-94.html
ID: 34550-VI-94

Nr. 94 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 januari 2017

Hierbij bied ik u, mede namens de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, het werkprogramma voor 2017 van de Inspectie Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ) aan1.

Met haar toezicht geeft de Inspectie informatie over de uitvoering, geeft ze aan of inspanningen het beoogde effect hebben en laat ze zien waar dat niet het geval is en waarom. Daarmee zet de Inspectie de organisaties aan tot verbetering en zorgt ze dat politiek en bestuur de richting of uitvoering bij kunnen stellen.

Het toezichtdomein van de Inspectie VenJ is breed en divers, van de nationale politie tot de Raad voor de Kinderbescherming en van de Immigratie- en Naturalisatiedienst tot het gevangeniswezen. De in het werkprogramma 2017 opgenomen onderzoeksprogrammering is in lijn met de ontwikkeling van de Inspectie van de afgelopen jaren om meer in te zetten op risicogerichte inspecties, incidentonderzoek en de invulling van de reflectieve functie van toezicht.

In dit werkprogramma geeft de Inspectie VenJ aan wat zij van plan is om in 2017 te doen. De ervaring leert dat gedurende het jaar incidenten en actuele onderwerpen opkomen die vragen om onderzoek door de Inspectie. De Inspectie bepaalt in een dergelijke situatie de prioriteit van de onderzoeken uit haar werkprogramma opnieuw. En zal waar nodig één of meer geplande onderzoeken temporiseren of uitstellen. De Inspectie legt hierover verantwoording af in haar jaarbericht.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur