Kamerstuk 34550-VI-15

Amendement van het lid Van Nispen c.s. over subsidieverhoging voor de NVvR

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 29 november 2016
Indiener(s): Michiel van Nispen , Judith Swinkels (D66), Liesbeth van Tongeren (GL)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-VI-15.html
ID: 34550-VI-15

36,0 %
64,0 %

GL

PvdA

SGP

Van Vliet

D66

PvdD

SP

Klein

Monasch

CU

PVV

CDA

50PLUS

GrKÖ

GrBvK

VVD

Houwers


Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID VAN NISPEN C.S.

Ontvangen 29 november 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 32 Rechtspleging en rechtsbijstand worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 277 (x € 1.000).

II

In artikel 92 Nominaal en onvoorzien worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 277 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe om 277.000 euro beschikbaar te stellen aan de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR). In de begroting van Veiligheid & Justitie wordt de subsidie afgebouwd, waardoor de NVvR in 2017 te maken krijgt met een korting op het budget.

Door de subsidie te verhogen zal de NVvR haar belangrijke adviserende taak op het gebied van wetgeving kunnen blijven voortzetten. De wetgevingsadvisering van de NVvR is van hoog niveau en niet meer weg te denken uit het wetgevingsproces. Door de expertise van zowel het Openbaar Ministerie als de rechtspraak te combineren, heeft de NVvR daarin bovendien een unieke positie. Deze unieke positie wordt nogmaals benadrukt door hun onafhankelijkheid.

Al jaren treedt de NVvR bovendien op als waardevolle vertegenwoordiger van de rechterlijke macht in zowel het publieke als het politieke debat. Deze rol heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de werkdruk in de rechtspraak onder de aandacht is gekomen en de gesprekken hierover op zijn gestart.

De dekking van dit amendement kan gevonden worden in de op artikel 92 gereserveerde middelen voor het wetsontwerp «Organisatie hoogste bestuursrechtspraak». Nu dit wetsontwerp is ingetrokken vallen er met ingang van 2017 structureel middelen vrij. Aangezien de vrijval in 2017 beperkt is, moet via interne verschuivingen binnen artikel 92, zorg gedragen worden voor een volledige kasdekking in 2017.

Van Nispen Swinkels Van Tongeren