Gepubliceerd: 13 december 2016
Indiener(s): Michel Rog (CDA)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34512-8.html
ID: 34512-8

24,7 %
75,3 %

D66

Monasch

SGP

PvdD

Klein

PvdA

Houwers

VVD

GrBvK

GL

CU

SP

50PLUS

PVV

CDA

Van Vliet

GrKÖ


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID ROG

Ontvangen 13 december 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel D, worden in artikel 17d, eerste lid, de tweede en derde volzin vervangen door: Een samenwerkingsschool kan uitsluitend tot stand komen door samenvoeging van één of meer openbare scholen met één of meer bijzondere scholen en wordt in stand gehouden door een stichting, niet zijnde een stichting als bedoeld in de artikelen 17 of 48.

II

In artikel I, onderdeel D, komt in artikel 17d, achtste lid, de tweede volzin te luiden: Een wijziging als bedoeld in de eerste volzin kan uitsluitend tot stand komen met instemming van de gemeenteraad van de gemeente waarin de samenwerkingsschool is gevestigd.

III

In artikel I, onderdeel D, vervalt in artikel 17d, negende lid: anders dan een stichting als bedoeld in artikel 17 en anders dan bedoeld in artikel 48.

IV

Artikel I, onderdeel E, vervalt.

V

In artikel II, onderdeel D, worden in artikel 28j, eerste lid, de tweede en derde volzin vervangen door: Een samenwerkingsschool kan uitsluitend tot stand komen door samenvoeging van één of meer openbare scholen met één of meer bijzondere scholen en wordt in stand gehouden door een stichting, niet zijnde een stichting als bedoeld in de artikelen 28 of 51.

VI

In artikel II, onderdeel D, komt in artikel 28j, achtste lid, de tweede volzin te luiden: Een wijziging als bedoeld in de eerste volzin kan uitsluiten tot stand komen met instemming van de gemeenteraad van de gemeente waarin de samenwerkingsschool is gevestigd.

VII

In artikel II, onderdeel D, vervalt in artikel 28j, negende lid: anders dan een stichting als bedoeld in artikel 28 en anders dan bedoeld in artikel 51.

VIII

Artikel II, onderdeel E, vervalt.

IX

In artikel III, onderdeel E, worden in artikel 53d, eerste lid, de tweede en derde volzin vervangen door: Een samenwerkingsschool kan uitsluitend tot stand komen door samenvoeging van één of meer openbare scholen met één of meer bijzondere scholen en wordt in stand gehouden door een stichting, niet zijnde een stichting als bedoeld in de artikelen 53c of 42b.

X

In artikel III, onderdeel E, komt in artikel 53d, achtste lid, de tweede volzin te luiden: Een wijziging als bedoeld in de eerste volzin kan uitsluiten tot stand komen met instemming van de gemeenteraad van de gemeente waarin de samenwerkingsschool is gevestigd.

XI

In artikel III, onderdeel E, vervalt in artikel 53d, negende lid: anders dan een stichting als bedoeld in artikel 53c en anders dan bedoeld in artikel 42b.

XII

In artikel IV, onderdeel D, worden in artikel 22a, eerste lid, de tweede en derde volzin vervangen door: Een samenwerkingsschool kan uitsluitend tot stand komen door samenvoeging van één of meer openbare scholen met één of meer bijzondere scholen en wordt in stand gehouden door een stichting, niet zijnde een stichting als bedoeld in de artikelen 22 of 54.

XIII

In artikel IV, onderdeel D, komt in artikel 22a, achtste lid, de tweede volzin te luiden: Een wijziging als bedoeld in de eerste volzin kan uitsluiten tot stand komen met instemming van de eilandsraad van het openbaar lichaam waarin de samenwerkingsschool is gevestigd.

XIV

In artikel IV, onderdeel D, vervalt in artikel 22a, negende lid: anders dan een stichting als bedoeld in artikel 22 en anders dan bedoeld in artikel 54.

XV

Artikel IV, onderdeel E, vervalt.

XVI

In artikel V, onderdeel E, worden in artikel 109a, eerste lid, de tweede en derde volzin vervangen door: Een samenwerkingsschool kan uitsluitend tot stand komen door samenvoeging van één of meer openbare scholen met één of meer bijzondere scholen en wordt in stand gehouden door een stichting, niet zijnde een stichting als bedoeld in de artikelen 109 of 98.

XVII

In artikel V, onderdeel E, komt in artikel 109a, achtste lid, de tweede volzin te luiden: Een wijziging als bedoeld in de eerste volzin kan uitsluiten tot stand komen met instemming van de eilandsraad van het openbaar lichaam waarin de samenwerkingsschool is gevestigd.

XVIII

In artikel I, onderdeel D, vervalt in artikel 109a, negende lid: anders dan een stichting als bedoeld in artikel 109 en anders dan bedoeld in artikel 98.

Toelichting

Met dit amendement wordt voorkomen dat een samenwerkingsschool onder een openbaar schoolbestuur kan komen te vallen. Om ons duale stelsel van openbaar en bijzonder onderwijs te handhaven, hecht de indiener eraan dat er een helder bestuurlijk onderscheid blijft bestaan tussen het openbaar en bijzonder onderwijs. Met het plaatsen van een samenwerkingsschool onder openbaar bestuur wordt de overheid, in dit geval de gemeente verantwoordelijk voor op godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag gebaseerd onderwijs. Zoals ook de Raad van State al aangaf in haar advies over dit wetsvoorstel zou dit erop neerkomen dat de overheid met het plaatsen van een samenwerkingsschool onder openbaar bestuur, bevoegd is om bijzonder onderwijs aan te bieden onder gelijktijdige waarborgen van neutraliteitsvereisten. Dat is strijdig met artikel 23 Grondwet.

Samenwerkingsscholen kunnen daarentegen wel vallen onder een bestuur voor bijzonder onderwijs, omdat deze zowel de levensbeschouwelijke neutraliteit als de algemene toegankelijkheid van openbaar onderwijs kan waarborgen.

Rog