Kamerstuk 34457-12

Gewijzigd amendement van het lid Van Meenen c.s. ter vervanging van nr. 7 waarmee de invoering van het bindend studieadvies uit het wetsvoorstel wordt geschrapt

Dossier: Wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs en enkele andere wetten ter invoering van een vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het beroepsonderwijs

Gepubliceerd: 21 juni 2016
Indiener(s): Tjitske Siderius (SP), Paul van Meenen (D66), Rik Grashoff (GL)
Onderwerpen: beroepsonderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34457-12.html
ID: 34457-12
Origineel: 34457-7

24,0 %
76,0 %

PvdA

50PLUS

CDA

Houwers

GL

SGP

CU

VVD

GrKÖ

PVV

PvdD

Van Vliet

Klein

GrBvK

D66

SP


Nr. 12 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN MEENEN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 21 juni 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel G, vervallen in artikel 8.1.1c., derde lid, de dubbele punt na de aanhef, onderdeel a en de aanduiding «b.».

II

Artikel I, onderdeel H, vervalt.

III

In artikel IV, onderdeel D, vervallen in artikel 8.1.1b., derde lid, de dubbele punt na de aanhef, onderdeel a en de aanduiding «b.».

IV

Artikel IV, onderdeel E, vervalt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de invoering van het bindend studieadvies in het mbo wordt geschrapt. Uit de praktijk van het hoger onderwijs blijkt dat het bindend studieadvies niet een gefundeerd en persoonlijk advies is, gericht op de student, maar een op willekeur gebaseerde norm met een op rendementen gericht doel. Dit staat volgens de indieners onnodig kansen in de weg, voor studenten die eerst hun plek moeten vinden op hun nieuwe instelling en opleiding. Het bindend studieadvies in het mbo betekent dat al vanaf vier maanden na de start een student te horen krijgt dat hij of zij de opleiding niet mag vervolgen.

Mocht de invoering van het toelatingsrecht tot een oncontroleerbare instroom en grote uitval blijken te leiden, dan kan een dergelijke maatregel alsnog worden overwogen. Het gaat de indieners echter te ver om «uit voorzorg» een bindend studieadvies in te voeren, omdat hiermee ook studenten worden uitgesloten die later op stoom komen of met wat extra ondersteuning in staat zouden kunnen zijn hun opleiding met voldoende resultaat af te sluiten.

Van Meenen Siderius Grashoff