Gepubliceerd: 3 juni 2016
Indiener(s): Michel Rog (CDA)
Onderwerpen: hoger onderwijs onderwijs en wetenschap
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34412-8.html
ID: 34412-8

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID ROG

Ontvangen 3 juni 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel Z een onderdeel ingevoegd, luidende:

ZA

Na artikel 10.3e wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

Paragraaf 1a. Onderwijsbeoefening

Artikel 10.3f Verantwoordelijkheden en rechten lectoren

  • 1. Tot het personeel van de hogeschool behoren in elk geval de lectoren. Bij de benoeming van de lector wordt het vakgebied vermeld waarop de lector zijn onderwijs- en onderzoektaken uitoefent.

  • 2. De lectoren zijn verantwoordelijk voor het praktijkgericht onderzoek en voor de bevordering van de verwevenheid hiervan met het onderwijs op het hun toegewezen vakgebied.

  • 3. De lectoren zijn gerechtigd de titel lector te voeren.

Toelichting

Dit artikel is nieuw ten opzichte van de WHW. De lector is een professional die binnen de hogescholen is geïntroduceerd. Het is de taak van de lector om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van hogescholen tot kennisinstellingen. De lector is een hooggekwalificeerde professional die ruime ervaring heeft met onderwijs en onderzoek binnen een bepaald deel van de beroepspraktijk. De lector heeft een centrale rol in kenniskringen binnen de instellingen, waaraan naast de lector ook docenten deelnemen. Deze kenniskringen geven vorm aan praktijkgericht onderzoek op delen van de beroepspraktijk. Het ligt dan ook voor de hand de positie van de lector wettelijk te verankeren. Hiermee wordt benadrukt dat de activiteiten van lectoren behoren tot de kerntaak van een hogeschool. Met dit amendement wordt de titel «lector» beschermd en gereserveerd voor de als zodanig benoemde lectoren en hogescholen.

Rog