Kamerstuk 34373-24

Gewijzigd amendement van de leden Van der Linde en Albert de Vries ter vervanging van nr. 8, dat regelt dat tijdelijke huurovereenkomsten tot maximaal twee jaar mogelijk zijn

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere huurmaatregelen tot verdere bevordering van de doorstroming op de huurmarkt (Wet doorstroming huurmarkt 2015)

Gepubliceerd: 2 februari 2016
Indiener(s): Albert de Vries (PvdA), Roald van der Linde (VVD)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34373-24.html
ID: 34373-24
Origineel: 34373-8

86,0 %
14,0 %

CDA

PvdA

CU

GrBvK

D66

Klein

Van Vliet

VVD

PVV

50PLUS

SGP

Houwers

SP

GL

PvdD

GrKÖ


Nr. 24 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER LINDE EN ALBERT DE VRIES TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 8

Ontvangen 2 februari 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, onderdeel 2, wordt in het tweede lid «achttien maanden na het tijdstip waarop een door hem met betrekking tot die woonruimte voor de eerste maal aangegane huurovereenkomst als bedoeld in artikel 271 lid 1, tweede volzin, is ingegaan» vervangen door: zes maanden na afloop van een door hem met betrekking tot die woonruimte voor de eerste maal aangegane huurovereenkomst voor de duur van twee jaar of korter als bedoeld in artikel 271 lid 1, tweede volzin,.

II

In artikel I, onderdeel F, wordt in artikel 271, eerste lid, «één jaar» vervangen door «twee jaar» en «één onderscheidenlijk vijf jaar» telkens door: twee onderscheidenlijk vijf jaar.

Toelichting

De indieners willen tijdelijke huurovereenkomsten tot maximaal twee jaar in plaats van één jaar mogelijk maken. Op deze manier wordt het voor huiseigenaren en verhuurders nog aantrekkelijker om woningen – al dan niet eerst tijdelijk – te verhuren. Op de woningmarkt ontstaat zo meer ruimte en flexibiliteit voor huurders en verhuurders om verschillende huurovereenkomsten voor kortere periodes af te sluiten, inspelend op de verschillende behoeftes in de samenleving.

Daarnaast regelt dit amendement dat tot uiterlijk zes maanden na afloop van een voor de eerste maal aangegane huurovereenkomst die is aangegaan voor de duur van twee jaar of korter door de huurder aan de huurcommissie kan worden verzocht uitspraak te doen over de redelijkheid van de overeengekomen huurprijs.

Van der Linde Albert de Vries