Kamerstuk 34373-21

Amendement van het lid Bashir dat regelt dat ook particuliere verhuurders en geliberaliseerde huurcontracten van corporatiewoningen onder de huursombenadering vallen alsmede dat de totale gemiddelde huurstijging voor particuliere verhuurders wordt gesteld op inflatie

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere huurmaatregelen tot verdere bevordering van de doorstroming op de huurmarkt (Wet doorstroming huurmarkt 2015)

Gepubliceerd: 2 februari 2016
Indiener(s): Farshad Bashir
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34373-21.html
ID: 34373-21

24,7 %
75,3 %

GL

CU

Klein

PVV

VVD

Houwers

SGP

PvdD

GrKÖ

SP

CDA

Van Vliet

D66

PvdA

50PLUS

GrBvK


Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 2 februari 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Na artikel 246 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 246a

  • 1. De gemiddelde huurprijs van de woningen van de verhuurder, niet zijnde een toegelaten instelling als bedoeld in artikel 19 van de Woningwet, op 30 juni van het jaar volgend op 30 juni van enig jaar is niet hoger dan de gemiddelde huurprijs van die woningen op 30 juni van enig jaar, vermeerderd met het inflatiepercentage, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel c, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte.

  • 2. Bij de berekening van de gemiddelde huurprijs, bedoeld in het eerste lid, wordt geen rekening gehouden met woningen:

    • a. die in het betrokken jaar voor het eerst of laatstelijk door de verhuurder zijn verhuurd;

    • b. waarvan de huurprijs in het betrokken jaar is verhoogd als gevolg van een woningverbetering als bedoeld in artikel 255;

    • c. waarvan de huurprijs in het betrokken jaar is verhoogd als gevolg van een voorstel daartoe als bedoeld in artikel 252a lid 1;

    • d. die een onzelfstandige woonruimte vormen.

II

In artikel VI, onderdeel D, vervalt onderdeel a in artikel 54, tweede lid.

Toelichting

Particuliere verhuurders en geliberaliseerde huurcontracten van corporatiewoningen moeten ook onder de huursombenadering vallen. Op dit moment zijn deze groepen uitgezonderd van de huursombenadering. Met dit amendement zullen verschillen in rechten en plichten tussen huurders van een particuliere huurwoningen en een sociale huurwoning worden verkleind. Het is oneerlijk om particuliere verhuurders niet dezelfde beperking op te leggen in huurprijsstijgingen dan sociale verhuurders. Daarnaast beoogt het amendement om naast sociale huurcontracten ook geliberaliseerde huurcontracten van corporatiewoningen onder de huursombenadering te laten vallen. Het is onwenselijk om reeds hoge huurprijzen verder te doen oplopen waardoor deze huurwoningen steeds onbereikbaarder worden voor meer mensen.

Voorts regelt dit amendement dat de totale gemiddelde huurstijging voor particuliere verhuurders wordt gesteld op inflatie en niet op inflatie vermeerderd met een bij ministeriële regeling te bepalen percentage, waarvan de regering heeft aangegeven dit op 1% te stellen.

Bashir