Kamerstuk 34373-15

Amendement van het lid Bashir dat regelt dat het onmogelijk is om de inkomensafhankelijke component buiten de huursom te laten vallen

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere huurmaatregelen tot verdere bevordering van de doorstroming op de huurmarkt (Wet doorstroming huurmarkt 2015)

Gepubliceerd: 2 februari 2016
Indiener(s): Farshad Bashir (SP)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34373-15.html
ID: 34373-15

16,7 %
83,3 %

GrBvK

PvdD

GrKÖ

PvdA

50PLUS

SP

GL

Van Vliet

CU

Houwers

VVD

D66

CDA

PVV

SGP

Klein


Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 2 februari 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel VI, onderdeel D, vervalt onderdeel d in artikel 54, tweede lid.

Toelichting

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om, wanneer daarover op lokaal niveau prestatieafspraken zijn gemaakt tussen huurders, woningcorporatie(s) en gemeente, buiten de huursombenadering om extra huurverhogingen mogelijk te maken op basis van inkomen.

De huren zijn de laatste jaren al erg omhoog gegaan en een verdere verhoging is ongewenst. Met dit amendement wordt onmogelijk gemaakt om de inkomensafhankelijke component buiten de huursom te laten vallen. De inkomensafhankelijke component zelf blijft mogelijk, zolang deze binnen de huursombenadering valt.

Wanneer deze inkomensafhankelijke huurverhogingen binnen de huursombenadering vallen, dan is de inkomstenderving van woningcorporaties gering. Namelijk 75 miljoen euro per jaar (zie de nota naar aanleiding van het verslag: Kamerstukken II 2015/16, 34 373, nr. 6, blz. 3).

Bashir