Kamerstuk 34348-37

Amendement van het lid Dik-Faber c.s. dat een verplichting toevoegt om in het winningsplan te vermelden wat de verwachte uitstoot is van broeikasgassen als gevolg van de inzet van de te winnen delfstoffen

Dossier: Wijziging van de Mijnbouwwet (versterking veiligheidsbelang mijnbouw en regie opsporings-, winnings- en opslagvergunningen)


27,3 %
72,7 %

PvdD

PVV

Van Vliet

SP

GL

SGP

GrBvK

GrKÖ

PvdA

Houwers

VVD

CDA

Klein

50PLUS

CU

D66


Nr. 37 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER C.S.

Ontvangen 29 juni 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel N, wordt onderdeel 2 als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «wordt een onderdeel» vervangen door: worden twee onderdelen.

2. Onder vervanging van de punt door een puntkomma aan het slot van onderdeel g wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. de verwachte uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de inzet van de te winnen delfstoffen.

Toelichting

Dit amendement voegt de verplichting toe om in het winningsplan te vermelden wat de verwachte uitstoot van broeikasgassen is als gevolg van de inzet van de te winnen delfstoffen. In het VN-Klimaatverdrag van Parijs (COP21) heeft Nederland zich gecommitteerd aan de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2°C, met duidelijk zicht op 1,5°C. Om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, is het onvermijdelijk om de winning van fossiele voorraden af te bouwen. Het is belangrijk om in het winningsplan niet alleen aandacht te besteden aan omgevingskenmerken, maar ook inzichtelijk te maken wat de verwachte gevolgen zijn voor de uitstoot van broeikasgassen.

Dik-Faber Van Tongeren Wassenberg Van Veldhoven Smaling