Kamerstuk 34329-27

Amendement van het lid Monasch c.s. dat regelt dat een centrale aanbestedende dienst niet alleen ingeval wordt gegund op grond van de laagste prijs, maar ook in het geval dat wordt gegund op grond van de laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit, de toepassing van dat criterium dient te motiveren in de aanbestedingsstukken alsmede dat de centrale aanbestedende dienst die de economisch meest voordelige inschrijving vaststelt op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding, altijd het nadere criterium sociale, milieu- en innovatieve kenmerken stelt en dat hieraan een zwaarder gewicht wordt toegekend dan aan de andere nadere criteria in de onderlinge weging van de gekozen nadere criteria

Dossier: Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU


Nr. 27 AMENDEMENT VAN HET LID MONASCH C.S.

Ontvangen 18 maart 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel DX, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt aan het derde lid een volzin toegevoegd, luidende: Bij de toepassing van het eerste lid door een centrale aanbestedende dienst geschiedt de gunning op grond van onderdeel a van het tweede lid.

2. Na onderdeel b wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

c. Na het vierde lid (nieuw) wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Een centrale aanbestedende dienst kan, in afwijking van het derde lid, gunnen op grond van de laagste prijs of de laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit. In dat geval motiveert de centrale aanbestedende dienst de toepassing van dat criterium in de aanbestedingsstukken.

II

In artikel I, onderdeel DY, wordt voor onderdeel d een onderdeel ingevoegd, luidende:

ca. Na het vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 4a. De in het eerste lid bedoelde nadere criteria omvatten in elk geval het nadere criterium, bedoeld in het tweede lid, onderdeel e, indien het een centrale aanbestedende dienst betreft. In de specificatie als bedoeld in het vierde lid wordt door de centrale aanbestedende dienst aan dit nadere criterium een zwaarder gewicht toegekend dan aan de andere nadere criteria. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld over de toepassing van dit lid.

Toelichting

Dit amendement regelt dat een centrale aanbestedende dienst niet alleen ingeval wordt gegund op grond van de laagste prijs, maar ook in het geval dat wordt gegund op grond van de laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit, de toepassing van dat criterium dient te motiveren in de aanbestedingsstukken. Daarnaast regelt dit amendement dat de centrale aanbestedende dienst die de economisch meest voordelige inschrijving vaststelt op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding, altijd het nadere criterium sociale, milieu- en innovatieve kenmerken stelt en dat hieraan een zwaarder gewicht wordt toegekend dan aan de andere nadere criteria in de onderlinge weging van de gekozen nadere criteria. Onder milieukenmerken worden ook verstaan duurzaamheidskenmerken en klimaatdoelstellingen. Bij of krachtens algemene maatregel van stuur kunnen nadere regels worden gesteld over de toepassing hiervan.

Monasch Cegerek Jan Vos