Kamerstuk 34300-XVI-26

Amendement van het lid Keijzer ter bevordering van de wijkverpleging

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 4 november 2015
Indiener(s): Mona Keijzer (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XVI-26.html
ID: 34300-XVI-26

23,3 %
76,7 %

Klein

PVV

50PLUS

Van Vliet

GrBvK

PvdD

GrKÖ

PvdA

CDA

SP

CU

VVD

SGP

Houwers

D66

GL


Nr. 26 AMENDEMENT VAN HET LID KEIJZER

Ontvangen 4 november 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 200.000 (x € 1.000).

II

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 200.000 (x € 1.000).

Toelichting

De wijkverpleging is niet alleen over gegaan van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet maar gaat ook gepaard met bezuinigingen. In 2016 wordt er weer € 100 mln. bezuinigd op dit budget. De indiener signaleert een tekort in het totale budget voor de wijkverpleging. Als het kabinet er voor kiest om mensen met allerlei beperkingen langer thuis te laten wonen, betekent dit ook dat er voldoende budget beschikbaar moet zijn om mensen langer thuis te verzorgen en te verplegen. Daarom wil de indiener het budget van de wijkverpleging met € 200 mln. ophogen door middel van sturing van het BIKK.

Op dit moment zijn in Nederland meer dan 40 inkoopsamenwerkingsverbanden actief in de gezondheidszorg. In Nederland is in inkoop voor de zorg nog veel winst te behalen door ervaring, kennis en volume te bundelen. Eerder al signaleerde de toenmalige NMa dat de inkoopfunctie professioneler kan. De NMa stelde op basis van de studie van Ecorys dat de inkoop van medische hulpmiddelen door ziekenhuizen nog altijd versnipperd en weinig transparant is. Ziekenhuizen laten daardoor inkoopvoordelen liggen. De NMa adviseerde ziekenhuizen meer samen te werken. In het buitenland is de zorgmarkt verder met inkopen via inkoopcombinaties in samenwerkingsverbanden. Zo koopt circa 80 procent in de Duitse zorgsector gezamenlijk in. Uit de sectorstudie van Ecorys in 2011 naar medische hulpmiddelen blijkt dat het prijsvoordeel in Duitsland soms kan oplopen tot 30 á 40 procent in vergelijking met de Nederlandse markt, zoals bijv. voor heupen en pacemakers.

Keijzer