Kamerstuk 34300-XVI-24

Amendement van het lid Bruins Slot waarmee het eigen risico wordt gehandhaafd op het niveau van 2015

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 4 november 2015
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XVI-24.html
ID: 34300-XVI-24

Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT

Ontvangen 4 november 2015

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 30.000 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 130.000 (x € 1.000).

Toelichting

Als verzekerden niet al te snel gebruik maken van medische voorzieningen, neemt de kostenstijging in de gezondheidszorg af en zijn er uiteindelijk gemiddeld lagere kosten voor de verzekerden. Daarnaast doen eigen betalingen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van verzekerden voor wie het eigen betalingssysteem geldt. De indiener is van mening dat de grens van het eigen risico wel is bereikt en niet meer mag stijgen, dit zal alleen maar leiden tot het mijden van zorg en daarom strekt dit amendement ertoe dat het bedrag van het eigen risico van 2015 wordt gehandhaafd.

Om daar middelen voor vrij te krijgen vindt de indiener dat de accijns op sigaretten vanuit preventief oogpunt verhoogd kan en mag worden voor een bedrag van 100 miljoen. Hiertoe is een amendement op het belastingplan ingediend. De accijns op sigaretten bedraagt momenteel € 3,35 per pakje van 19 stuks en de accijns op shag bedraagt € 3,27 per pakje van 40 gram. Dit zijn de tarieven voor de inflatieverhoging per 1 april 2014. Per 1 januari 2015 worden beide tarieven met € 0,09 verhoogd. Uitgaande van 40 zelf gedraaide sigaretten per 40 gram shag (zeer voorzichtige schatting) is de accijns per shaggie € 0,08. De accijns per sigaret is € 0,18. De accijns op shag verhogen zou dus substitutie tegen kunnen gaan. Overigens als je de geplande verhoging omrekent per stuk wordt de accijns op sigaretten ruim twee keer zoveel verhoogd als de accijns op shag.

Daarnaast verlaagt dit amendement het budget waarmee de Minister van VWS op grond van de subsidieregeling een geldelijke tegemoetkoming verleent om ervoor te zorgen dat overgang van een vrij gevestigde medisch specialist naar een dienstverband, een reële optie is. Ziekenhuizen en vrijgevestigd medisch specialisten dienen afspraken te maken over de positie van de medische specialist in het ziekenhuis, op basis van lokale en individuele overwegingen. Eerder heeft het CDA aangegeven dat zij dit geld niet wil gebruiken om de medisch specialisten met 100.000 af te kopen. Middelen die beschikbaar zijn voor «medische» zorg dienen doelmatig besteed te worden aan zorg.

Bruins Slot