Kamerstuk 34300-XVI-122

Amendement van het lid Bruins Slot waarmee het budget voor dopingbestrijding wordt verhoogd

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 23 november 2015
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XVI-122.html
ID: 34300-XVI-122

38,0 %
62,0 %

CDA

PVV

Klein

SGP

Houwers

PvdA

VVD

GrBvK

SP

Van Vliet

CU

50PLUS

GL

PvdD

GrKÖ

D66


Nr. 122 AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT

Ontvangen 23 november 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 6 Sport en bewegen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 150 (x € 1.000).

II

In artikel 6 Sport en bewegen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 150 (x € 1.000).

Toelichting

Het is van groot belang dat er geen enkele twijfel bestaat over de integriteit van de sportbeoefening in Nederland. De indiener beoogt daarom met dit amendement het budget voor dopingbestrijding te verhogen. In 2016 is Nederland opnieuw gastheer van een groot internationaal sportevenement (EK atletiek) en vinden tevens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats. De Minister heeft bovendien aangegeven dat tijdens het EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016 integriteit van de sport, waaronder dopingbestrijding, door Nederland geagendeerd zal worden. De indieners steunen deze inzet en zien daarom graag dat Nederland het goede voorbeeld geeft op het gebied van dopingbestrijding.

Afgelopen jaar bleek echter dat de budgetten voor dopingbestrijding vanuit de sport zelf onder druk staan. De financiering vanuit de Lotto is recent met 3,5% gekort, bovenop een eerdere korting van 5%. In een paar jaar tijd is daarmee het aantal dopingcontroles binnen het Nationaal Controle Programma teruggelopen tot rond de 1.700. Doordat de fusie tussen de Lotto en Staatsloterij nog steeds niet rond is, is het maar de vraag hoe de budgetten voor de sport vanuit de Lotto zich het komend jaar zullen ontwikkelen.

De indiener is van mening dat de integriteit van de sport van groot maatschappelijk belang is, en dat het daarom een gedeelde verantwoordelijkheid van sportbonden en overheid is om dopingbestrijding op het hoogste niveau te houden. Gezien de financiële onzekerheden van komend jaar is een extra financiële bijdrage voor dopingbestrijding vanuit de overheid gerechtvaardigd.

De dekking van dit amendement wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van de subsidies van artikel 6.

Bruins Slot