Kamerstuk 34300-XIII-89

Amendement van het lid Van Gerven over het oormerken van € 1 miljoen voor de bestrijding van ‘wildlife crime’

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 1 december 2015
Indiener(s): Henk van Gerven (SP)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XIII-89.html
ID: 34300-XIII-89

24,0 %
76,0 %

PvdA

VVD

Klein

D66

SP

Van Vliet

SGP

CDA

50PLUS

CU

GrKÖ

PVV

Houwers

GrBvK

GL

PvdD


Nr. 89 AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN

Ontvangen 1 december 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 18 Natuur en Regio worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 18 Natuur en Regio worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement oormerkt binnen de post «natuurvisie» € 1 miljoen uit het niet-juridisch verplichte gedeelte van artikel 18 (Natuur en regio) voor de bestrijding van «wildlife crime».

Het behoud van bedreigde diersoorten en hun leefomgeving is van cruciaal belang voor het mondiale ecosysteem en de populaties van wilde dieren dienen actief beschermd te worden in het kader van de bescherming van de mondiale publieke goederen. Diverse populaties van wilde dieren, waaronder olifanten, neushoorns en leeuwen, slinken in hoog tempo. Wildlife crime heeft vergaande consequenties voor wereldwijde biodiversiteit, economieën in ontwikkelende landen en internationale veiligheid. Wildlife crime is een van de grootste illegale netwerken naast mensen- en drugshandel.

Bij de besteding van dit bedrag wordt de regering verzocht om het samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken (de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) te benutten. Op deze wijze kan het geld van de Minister van Economische Zaken op een beleidscoherente manier besteed worden, in samenspraak met de ambities van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Van Gerven