Kamerstuk 34300-XIII-170

Integratie van de artikelen 12, 13 en 18 (regiodeel) in de EZ-begroting

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 22 april 2016
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XIII-170.html
ID: 34300-XIII-170

Nr. 170 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 april 2016

In de kabinetsreactie op de beleidsdoorlichting van het bedrijvenbeleid, heb ik uw Kamer gemeld dat het kabinet voornemens is om de artikelen 12 en 13 (respectievelijk innovatie en ondernemerschap), met ingang van de begroting voor 20171, te integreren tot één begrotingsartikel op basis van een samenhangend beleidskader. Naar aanleiding van de beleidsdoorlichting van artikel 182 worden bij deze integratie ook de onderdelen aangaande het ruimtelijk economisch beleid betrokken.

Aanleiding tot integratie begrotingsartikelen

De achtergrond voor mijn wens tot integratie van deze artikelen is dat het kabinet van mening is dat de sterke inhoudelijke samenhang tussen deze beleidsvelden beter tot zijn recht komt als deze in één artikel worden samengebracht. Deze drie beleidsvelden (innovatie, ondernemerschap en ruimtelijk-economische infrastructuur) vormen thans een geïntegreerd onderdeel van het sinds 2010 in gang gezette Bedrijvenbeleid. Daarover wordt de Tweede Kamer geïnformeerd met een jaarlijkse integrale voortgangsrapportage3 en met de Monitor Bedrijvenbeleid4 waarin alle voor dit beleidsterrein relevante feiten en cijfers worden ontsloten. Het integreren en samenhangend presenteren van de nu nog over drie verschillende beleidsartikelen verspreide financiële gevolgen van het bedrijvenbeleid maakt een integrale beleidsdiscussie beter mogelijk.

Beleidsdoelstelling geïntegreerd begrotingsartikel

Het bevorderen van duurzame economische groei (en daarmee welvaartsgroei) door het stimuleren van innovatie en door het creëren van een excellent ondernemersklimaat vormt de kern en missie van het Bedrijvenbeleid. Het Bedrijvenbeleid, en daarmee de reikwijdte van het nieuwe begrotingsartikel, richt zich op het realiseren van vier strategische doelen:

  • Het stimuleren van een concurrerend, innovatief en duurzaam bedrijfsleven;

  • Het bevorderen van ondernemerschap en toegang tot en benutting van ondernemers(risico)financiering;

  • Het ontwikkelen en benutten van hoogwaardig (internationaal) publiek gefinancierd onderzoek en technologie, inclusief publiekprivate (onderzoeks)samenwerking;

  • En het waarborgen van responsieve overheids- en informatiediensten voor ondersteuning van ondernemers op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

De regio’s en hun besturen zijn voor het nationale Bedrijvenbeleid belangrijke partners voor het Rijk, onder meer op het terrein van de ruimtelijk-economische infrastructuur en voor het regionale ondernemers- en vestigingsklimaat. Door de beleidsagenda’s en netwerkpartners van verschillende overheden (inclusief EU) op dit terrein met elkaar te verbinden wint de nationale aanpak aan kracht en doorzettingsvermogen. Dit sluit goed aan bij de stimulerende en financierende rollen van EZ bij de systeemverantwoordelijkheid voor een gezonde ruimtelijk economische structuur, evenals bij de regisserende rol voor het Europese Fonds Regionale Ontwikkeling, waarvoor EZ lidstaatverantwoordelijk is. De «MKB Samenwerkingsagenda» tussen EZ en de provincies, waarvan de uitvoering het afgelopen jaar is gestart en de gezamenlijke uitvoering van de structuurfondsprogramma’s zijn daar goede voorbeelden van.

Drieluik bedrijvenbeleid: Rapportage, monitor en begrotingsstukken

De integratie van de begrotingsartikelen is het logische vervolg in de wijze waarop het Kabinet het Bedrijvenbeleid positioneert, presenteert en daarover rapporteert. Door ook de begrotingsartikelen te integreren ontstaat een organisch en onderling verbonden drieluik van verantwoordingsstukken die de Kamer zal ontvangen, voorafgaand aan de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. (1) De jaarlijkse voortgangsrapportage bedrijvenbeleid, waarin in beleidsmatige zin wordt gerapporteerd over de resultaten van het beleid in het afgelopen jaar en een vooruitblik naar het komende jaar. (2) Tegelijkertijd met de voortgangsrapportage verschijnt ook de Monitor Bedrijvenbeleid, waarin alle relevante feiten en cijfers over het Bedrijvenbeleid zijn opgenomen. (3) Tenslotte worden in het geïntegreerde artikel «Bedrijvenbeleid: innovatief en duurzaam ondernemen» nu ook de budgettaire gevolgen als samenhangende begrotingsonderdelen gepresenteerd op de EZ-begroting.

Met dit drieluik verwacht ik de Kamer goed inzicht te kunnen verschaffen in de voortgang en effecten van het Bedrijvenbeleid van het kabinet: Een compacte en overzichtelijke presentatie van de beleidsonderdelen en de uitgaven via de begroting en jaarverslag, inzage in resultaten en beleidsvoornemens in de voortgangsrapportage en tenslotte alle cijfers en feiten in de monitor.

Concept-begrotingsartikel

In de bijlage treft u de opzet van het nieuwe begrotingsartikel aan, waarbij het nieuwe artikel is gereconstrueerd op basis van de beschikbare informatie uit de EZ-begroting van 20165.

Deze opzet is in overeenstemming met de geldende Rijksbegrotingsvoorschriften. In het eerste deel van het artikel wordt de beleidsdoelstelling van het artikel beschreven en vervolgens uitgelegd aan de hand van vier strategische doelen. Aansluitend wordt ingegaan op de rollen en verantwoordelijkheden van de Minister van EZ ten aanzien van deze strategische doelen. Tevens is in de paragraaf «Budgettaire gevolgen van beleid» een geïntegreerde tabel opgenomen. Hierbij is ervoor gezorgd dat alle relevante informatie over het actuele beleid op herkenbare wijze terug komt in de tabel. Instrumenten die inmiddels zijn afgesloten of waarvan de begrotingsramingen uitsluitend nog bestaan uit kasbetalingen op in het verleden aangegane verplichtingen worden, indien mogelijk, samengevoegd. Voor zover het hier subsidies of bijdragen aan (inter)nationale organisaties betreft zijn deze overigens afzonderlijk opgenomen in de Subsidiebijlage bij de begroting. Het instrumentarium wordt vervolgens onder de budgettaire tabel per beleidsthema toegelicht, aan de hand van de indeling in strategische doelen die tevens de basis is voor de toelichting op de beleidsdoelstelling.

Om de transitie naar de nieuwe artikelindeling soepel te laten verlopen zal in de begroting 2017 een was-wordt-tabel worden opgenomen, waarin op overzichtelijke wijze staat vermeld hoe de oude artikelindeling wordt getransformeerd naar de nieuwe indeling.

Op het huidige artikel 18 Natuur en Regio blijven de onderdelen achter die betrekking die zich richten op natuur en versterking economie en ecologie. Deze onderdelen blijven gebundeld in een samenhangend natuurartikel.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Indien u over dit voornemen vragen heeft, ben ik graag bereid die te beantwoorden.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp