Kamerstuk 34300-VI-92

Reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie over het bericht "Waarschuwing aan varkenshouders voor inbraak dierenrechtenextremisten"

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 31 mei 2016
Indiener(s): Ard van der Steur (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-VI-92.html
ID: 34300-VI-92

Nr. 92 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2016

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie op 26 mei jl. informeer ik uw Kamer over de oproep van de extremistische dierenrechtenorganisatie «269 Life» om mogelijk strafbare feiten te plegen tegen veehouders.

Ik ben bekend met de oproep en de acties in de nacht van vrijdag 27 mei op zaterdag 28 mei van 269 Life waarbij de groep zich heimelijk toegang verschaft tot boerderijen en daarvan vermeende misstanden op internet laat zien. «269 Life» is een wereldwijde beweging van dierenrechtenextremisten die in meerdere landen actief is. De start van de 269 Life-beweging ligt in Israël, waar het lot van «kalf 269» op een melkveebedrijf symbool is komen te staan voor dierenleed in de wereld.

«269 Life Netherlands» was tussen 2013 en 2015 ook actief in Nederland. De groep heeft in Nederland enkele malen eerder op internet zogenaamde «Live Exposure Events» vanuit boerderijen gefilmd en uitgezonden. Soms zijn ook dieren door actievoerders meegenomen en elders «vrijgelaten». Een enkele keer is een boerderij met verfleuzen beklad. Deze extreme actiemethoden werden door boeren en hun familie als erg intimiderend ervaren.

Deze signalen zijn zorgelijk. Iedere vorm van bedreiging, intimidatie, inbraak, vernieling, diefstal of andere wetsovertreding is ontoelaatbaar. De situatie is nauwgezet gevolgd en de politie is het hele weekend alert geweest. Op 26 mei zijn alle eenheden door de landelijke eenheid van de Nationale Politie via het Real Time Intelligence Centre (RTIC) gewaarschuwd voor de aangekondigde acties. In het kader van alertheid bij de veehouders is contact geweest met de brancheverenigingen.

Er werd aangekondigd om op drie plekken te filmen. Op welke locaties werd niet bekendgemaakt. In de nacht van vrijdag 27 mei op zaterdag 28 mei zijn inderdaad meerdere filmpjes online gezet, op de Facebookpagina van 269 Life Netherlands, en worden in die zin opgeëist door de groepering. Deze zijn waarschijnlijk opgenomen op drie verschillende veehouderijen. De daders zijn op dit moment niet bekend en er is tot op heden niemand aangehouden.

Er was geen sprake van een live stream, zoals aanvankelijk werd aangekondigd. De actievoerders waren zelf niet in beeld en niet hoorbaar. De politie doet momenteel onderzoek.

Personen die strafbare feiten plegen zullen vanzelfsprekend waar mogelijk worden door de politie opgespoord en door het OM vervolgd. In deze specifieke gevallen zal nog moeten worden vastgesteld of er strafbare feiten zijn gepleegd, en zo ja, welke.

De Minister van Veiligheid en Justitie, G.A. van der Steur