Kamerstuk 34300-IV-71

Overeenkomst Aruba en CITGO heropening raffinaderij

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 7 juli 2016
Indiener(s): Stef Blok (minister zonder portefeuille binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-IV-71.html
ID: 34300-IV-71

Nr. 71 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juli 2016

Tijdens het wetgevingsoverleg van donderdag 23 juni jl. heb ik uw Kamer toegezegd voor het zomerreces voor zover mogelijk nadere informatie te verstrekken over de vermeende overeenkomst(en) die is (of zijn) gesloten door de regering van Aruba met de oliemaatschappij CITGO ten behoeve van de heropening van de raffinaderij op Aruba.

De besluiten die de regering van Aruba neemt en de overeenkomsten die zij daarvoor sluit ten aanzien van de heropening van de raffinaderij betreffen een landsaangelegenheid. De informatie over de overeenkomsten moet worden verkregen van de regering van Aruba. De meest recente informatie betreft de brief die de regering van Aruba zeer onlangs aan de Staten heeft gezonden (zie bijlage1).

Uit deze brief wordt duidelijk dat diverse overeenkomsten zijn gesloten die het kader vormen voor de rehabilitatie en hervatting van de raffinageactiviteiten op Aruba door CITGO. Er zijn geen commerciële overeenkomsten met de regering van Venezuela gesloten. Tevens is inmiddels duidelijk dat er van volledige afronding van de algehele deal, en dus het opstarten van de raffinageactiviteiten, nog geen sprake is. Al was het maar omdat op dit moment nog onderhandelingen plaatsvinden met de huidige eigenaar van de raffinaderij (Valero) over de overname daarvan.

Inzet College Aruba financieel toezicht (CAft)

Het CAft zal conform haar taakopdracht de financiële gevolgen van de gesloten (en nog te sluiten) overeenkomsten toetsen met het oog op de gevolgen voor de (meerjaren) begroting. Daarbij is zij voor haar werkzaamheden afhankelijk van de verwerking van de financiële gevolgen van de overeenkomsten door de regering van Aruba in een eerste Begrotingswijziging voor 2016 en de concept begroting 2017. Tevens heeft Aruba toegezegd het CAft te betrekken bij de risicoanalyse die wordt uitgevoerd in samenwerking met CITGO om alle korte en lange termijnrisico’s in kaart te brengen. Op mijn voorstel heeft de rijksministerraad bij de regering van Aruba aangedrongen om het CAft ten spoedigste en volledig in staat te stellen haar input hierop te leveren en de financiële analyses uit te voeren.

Ik zeg uw Kamer toe haar te informeren over de uitkomsten, zodra het CAft haar werkzaamheden heeft afgerond.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, S.A. Blok