Kamerstuk 34300-IV-36

Voortgangsrapportages Curaçao en Sint Maarten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 22 januari 2016
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-IV-36.html
ID: 34300-IV-36

Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 januari 2016

Hierbij bied ik u de twaalfde tot en met de veertiende voortgangsrapportage van de Voortgangscommissie Curaçao aan en de Uitvoeringsrapportages van de Minister van Justitie van Curaçao betreffende het Korps Politie Curaçao en het Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (SDKK)1. Van de Voortgangscommissie Sint Maarten ontvangt u de vijftiende tot en met de achttiende voortgangsrapportage en de Uitvoeringsrapportages van de Minister van Justitie van Sint Maarten betreffende het Korps Politie Sint Maarten2.

Door de inspanningen die geleverd zijn vanuit diverse organisaties op Sint Maarten zijn de Plannen van Aanpak Nieuwe Toelatingsorganisatie, Burgerzaken, Juridische Zaken & Wetgeving en VROMI op adequate wijze afgerond. Voorts dienen op Sint Maarten de Plannen van Aanpak Landsrecherche, Korps Politie Sint Maarten en Gevangenis te worden afgerond. Bij de Landsrecherche wordt vooruitgang geboekt, maar reeds enige tijd constateert de Voortgangscommissie Sint Maarten dat met name de voortgang in de twee laatstgenoemde Plannen van Aanpak afneemt.

Door de inspanningen die geleverd zijn vanuit diverse organisaties op Curaçao, zijn de Plannen van Aanpak Politie en Gevangenis redelijk gevorderd, maar nog niet afgerond. De Voortgangscommissie geconstateerd dat de voortgang afneemt.

De AMvRB Plannen van Aanpak Landstaken Curaçao en Sint Maarten loopt af op 10 oktober 2016. De Minister-President van Sint Maarten, de Minister-President van Curaçao en ik hebben het streven om de AMvRB niet ten derde male te verlengen. Dat betekent dat in de komende maanden de eerdergenoemde plannen van aanpak tot een goed einde moeten worden gebracht. Met het oog hierop wordt in kaart te gebracht welke inspanningen beide Landen in tot oktober 2016 nog moeten verrichten. Dit zal ten behoeve van het eerstvolgende ministerieel overleg worden uitgewerkt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk