Kamerstuk 34300-IV-23

Evaluatie uitwerking nieuwe staatkundige structuur Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 12 oktober 2015
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-IV-23.html
ID: 34300-IV-23

Nr. 23 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 oktober 2015

In de Slotverklaring van de Miniconferentie over de nieuwe staatkundige structuur van Bonaire, Sint Eustatius en Saba op 10 en 11 november 2006 is vastgelegd dat vijf jaar na de transitie de uitwerking van deze nieuwe staatkundige structuur wordt geëvalueerd door Nederland en de drie eilanden gezamenlijk.

Zoals vermeld in mijn brief van 19 juni 2014 (Kamerstuk 33 750 IV, nr. 45) zou de evaluatieopdracht worden uitgevoerd door een onafhankelijke evaluatiecommissie. De daartoe ingestelde Commissie evaluatie uitwerking nieuwe staatkundige structuur Caribisch Nederland heeft heden haar resultaten gepresenteerd. Hierbij doe ik u het rapport van de commissie en de daarbij behorende onderzoeksrapporten toekomen1.

Bij mijn brief van 19 juni 2014 heb ik uw Kamer tevens geïnformeerd dat de besluitvorming na de evaluatie zijn beslag krijgt in een, na overleg met elk van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op te stellen kabinetsstandpunt waarvan een uitvoeringsplan onderdeel is. Met uw Kamer heb ik tijdens de begrotingsbehandeling van hoofdstuk IV op donderdag 8 oktober jl. gewisseld dat het kabinetstandpunt, dat ook ingaat op de uitkomsten van het onderzoek BES-fonds, zodanig tijdig beschikbaar komt dat het in ieder geval voor het zomerreces in uw Kamer behandeld kan worden (Handelingen II 2015/16, nr. 12, behandeling begroting Koninkrijksrelaties).

Tenslotte, wil ik de Commissie evaluatie uitwerking nieuwe staatkundige structuur Caribisch Nederland danken voor haar werkzaamheden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk