Gepubliceerd: 25 mei 2016
Indiener(s): Yasemin Çegerek (PvdA)
Onderwerpen: natuur en milieu organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34287-6.html
ID: 34287-6
Wijzigingen: 34287-21

Nr. 6 AMENDEMENT VAN HET LID ÇEGEREK

Ontvangen 25 mei 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel K, wordt in artikel 7.26a «kan de commissie in de gelegenheid stellen over het milieueffectrapport te adviseren» vervangen door: stelt de commissie in de gelegenheid advies uit te brengen over het milieueffectrapport, indien het bevoegd gezag zelf de activiteit wil ondernemen.

Toelichting

Artikel 9bis van de Wijzigingsrichtlijn vereist dat lidstaten ervoor zorgen dat bevoegde instanties de taken uit de richtlijn op objectieve wijze vervullen en zich niet bevinden in een situatie die tot een belangconflict aanleiding geeft. Om dit te bereiken, moet volgens dat artikel in elk geval een passende scheiding tussen conflicterende functies binnen de administratieve organisatie worden aangebracht.

De indiener is van mening dat een onafhankelijke borging nodig is wanneer het bevoegd gezag zelf initiatiefnemer is om belangenconflicten te voorkomen. Het tijdens de m.e.r.-procedure uitsluitend zorgen voor een passende functiescheiding tussen de initiatiefnemer en het bevoegd gezag binnen de ambtelijke organisatie zoals opgenomen in het wetsvoorstel biedt onvoldoende garantie. Projecten waarbij het bevoegd gezag ook de initiatiefnemer is, betreffen grote projecten zoals infrastructuurprojecten (havens, hoogspanningsleidingen, wegen, etc.). In de publieke discussie is de behoefte aan objectieve informatie over de aanzienlijke milieueffecten van deze projecten groot. Een advies van de Commissie m.e.r. garandeert dat de bestuurlijke afwegingen, en de wijze waarop het milieubelang is meegenomen, transparant in beeld komen. Dit verhoogt de geloofwaardigheid van de besluitvorming.

Çegerek