Kamerstuk 34287-21

Gewijzigd amendement van het lid Çegerek ter vervanging van nr. 6 dat regelt dat het bevoegd gezag door middel van een beschrijving van de werkprocessen en procedures vastlegt hoe het zorg draagt voor een passende scheiding van functies bij projecten waarbij het bevoegd gezag ook initiatiefnemer is

Dossier: Wijziging van de Wet milieubeheer en de Crisis- en herstelwet in verband met de uitvoering van Richtlijn 2014/52/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 tot wijziging van Richtlijn 2011/92/EU betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten (PbEU 2014, L 124) (implementatie herziening mer-richtlijn)

Gepubliceerd: 31 mei 2016
Indiener(s): Yasemin Çegerek (PvdA)
Onderwerpen: natuur en milieu organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34287-21.html
ID: 34287-21
Origineel: 34287-6

88,0 %
12,0 %

PVV

PvdD

Klein

PvdA

GrKÖ

Van Vliet

Houwers

GL

D66

CU

CDA

50PLUS

SP

SGP

GrBvK

VVD


Nr. 21 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ÇEGEREK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 6

Ontvangen 31 mei 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel N, wordt artikel 7.28a als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Na het eerste lid (nieuw) wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het bevoegd gezag legt de wijze waarop het zorg draagt voor een passende scheiding als bedoeld in het eerste lid vast in een beschrijving van de werkprocessen en procedures en draagt er zorg voor dat deze werkprocessen en procedures worden nageleefd.

Toelichting

Artikel 9bis van de Wijzigingsrichtlijn vereist dat lidstaten ervoor zorgen dat bevoegde instanties de taken uit de richtlijn op objectieve wijze vervullen en zich niet bevinden in een situatie die tot een belangenconflict aanleiding geeft. Om dit te bereiken, moet volgens dat artikel in elk geval een passende scheiding tussen conflicterende functies binnen de administratieve organisatie worden aangebracht, als het bevoegd gezag zelf de activiteit wil ondernemen waarvoor een milieueffectrapport moet worden gemaakt.

De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft al toegezegd in overleg met de VNG en het IPO een Handreiking op te stellen over de wijze waarop het bevoegd gezag zorg kan dragen voor een passende functiescheiding tussen de initiatiefnemer en het bevoegd gezag.

De indiener is echter van mening dat de wijze waarop het bevoegd gezag invulling moet geven aan een passende scheiding ook nadere precisering in de wet behoeft.

De indiener is van mening dat het bevoegd gezag door middel van een beschrijving van de werkprocessen en procedures dient vast te leggen hoe het zorg draagt voor een passende scheiding van functies bij projecten waarbij het bevoegd gezag ook initiatiefnemer is. Het bevoegd gezag dient er vervolgens voor te zorgen dat de uit te voeren werkzaamheden plaatsvinden overeenkomstig deze beschrijving. Dit draagt bij aan de transparantie en voorkomt belangenconflicten. Projecten waarbij het bevoegd gezag ook de initiatiefnemer is, betreffen grote projecten zoals infrastructuurprojecten (havens, hoogspanningsleidingen, wegen, etc.). In de publieke discussie is de behoefte aan objectieve informatie over mogelijk aanzienlijke milieueffecten van deze projecten groot. Dit verhoogt de geloofwaardigheid van de besluitvorming.

Çegerek