Kamerstuk 34275-8

Amendement van het lid Kuzu dat beoogt te bewerkstelligen dat het kinderbijslagbedrag BES wordt gebaseerd op de verhouding tussen het kostenniveau in Europees-Nederland en de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Dossier: Vaststelling van een algemene kinderbijslagvoorziening voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Wet kinderbijslagvoorziening BES)


2,0 %
98,0 %

50PLUS

CDA

PvdA

D66

GrBvK

GrKÖ

PVV

CU

SGP

VVD

Houwers

SP

Van Vliet

Klein

GL

PvdD


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID KUZU

Ontvangen 25 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9. Basiskinderbijslagbedrag BES

  • 1. Het basiskinderbijslagbedrag BES bedraagt over een kalendermaand een bij ministeriële regeling vastgesteld bedrag in dollars, dat gebaseerd is op een percentage van het basiskinderbijslagbedrag, genoemd in artikel 12, eerste lid, van de Algemene Kinderbijslagwet. Het percentage wordt zo bepaald, dat het een weergave is van de verhouding tussen het kostenniveau van de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius en dat van Europees-Nederland. De verhouding kan voor de onderscheiden openbare lichamen verschillend worden vastgesteld. Het percentage bedraagt maximaal 100.

  • 2. Het aan een rechthebbende over een kalendermaand te betalen bedrag in dollars aan kinderbijslag BES bedraagt voor een kind, dat op de eerste dag van die maand:

    • a. jonger is dan 6 jaar: 70%;

    • b. 6 jaar of ouder, maar jonger is dan 12 jaar: 85%; en

    • c. 12 jaar en ouder, maar jonger is dan 18 jaar: 100%

    van het op grond van het eerste lid vastgestelde basiskinderbijslagbedrag BES.

  • 3. De kinderbijslag BES op grond van het tweede lid, onderdelen b en c, wordt betaald zonder dat dit bij beschikking wordt vastgesteld.

II

Artikel 10 vervalt.

Toelichting

De indiener van dit amendement wil bewerkstelligen, dat het kinderbijslagbedrag BES wordt gebaseerd op de verhouding tussen het kostenniveau in Europees-Nederland en de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Hiertoe wordt een basiskinderbijslagbedrag BES, dat gebaseerd is op een percentage van het basiskinderbijslagbedrag in de Algemene Kinderbijslagwet, gecreëerd. Het percentage drukt de verhouding tussen het kostenniveau tussen de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius en Europees-Nederland uit. Gelet op de koppeling, kan artikel 10 van het wetsvoorstel komen te vervallen.

Daarnaast wordt in dit amendement het kinderbijslagbedrag BES, net als bij de Algemene Kinderbijslagwet, naar leeftijd gedifferentieerd. De indiener beoogt hiermee recht te doen aan de leeftijdsspecifieke hoogte van de kosten die gepaard gaan met het grootbrengen van een kind.

De indiener doet met dit amendement tevens recht aan:

  • 1. Het verzoek van de Afdeling advisering van de Raad van State tot zelfstandige onderbouwing van het kinderbijslagbedrag BES;

  • 2. De specifieke economische omstandigheden op de afzonderlijke openbare lichamen.

Tot slot wordt met dit amendement bewerkstelligd dat de kinderbijslag BES in rechtvaardigere verhouding staat tot de bedragen in de Algemene Kinderbijslagwet.

Kuzu