Kamerstuk 34256-5

Wijziging van de inwerkingstredingsdatum van het wetsvoorstel ouderparticipatiecrèches (OPC’s)

Dossier: Wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen in verband met het opnemen van nadere regels voor ouderparticipatiecrèches

Gepubliceerd: 28 september 2015
Indiener(s): Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: gezin en kinderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34256-5.html
ID: 34256-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 september 2015

Naar aanleiding van de brief van 21 september jl (Kamerstuk 34 300 XV, nr. 6) betreffende een nadere uitwerking van de planning van spoedeisende wetsvoorstellen, heeft de Kamer verzocht om een schriftelijke toelichting op de wijziging van de inwerkingstredingsdatum van het wetsvoorstel ouderparticipatiecrèches (OPC’s). Met dit schrijven informeer ik u nader over het uitstellen van de inwerkingtreding van het wetsvoorstel, welke was voorzien op 1 januari 2016.

Ondanks dat ik het zeer wenselijk acht dat er voor de OPC’s spoedig duidelijkheid komt, is inwerkingtreding op 1 januari 2016 niet realistisch. Er is immers tijd nodig voor de behandeling van het wetsvoorstel in beide Kamers, voor (een gedegen voorbereiding van) de implementatie door de uitvoeringspartijen, maar ook voor zorgvuldige communicatie naar ouders. Gelet op het korte resterende tijdsbestek tot 1 januari 2016, acht ik inwerkingtreding van het wetsvoorstel op die datum niet meer haalbaar. Echter gegeven de wens om zo spoedig mogelijk duidelijkheid voor de OPC’s te creëren en te starten met de voorbereiding voor de implementatie, stel ik het op prijs als uw Kamer het wetsvoorstel nu verder in handeling neemt en de inbrengdatum vaststelt.

Ik zal samen met de uitvoerende partijen, zoals de Belastingdienst, kijken op welke termijn de benodigde voorbereidingen getroffen kunnen worden. Dit betekent ook dat de gedoogsituatie voor de OPC’s wordt verlengd tot de inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel OPC’s.

Een afschrift van deze brief heb ik verzonden aan de Voorzitter van de Eerste Kamer.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher