Kamerstuk 34255-24

Amendement van het lid Omtzigt dat regelt dat het shoprecht niet zover wordt uitgebreid dat ook pensioenfondsen eronder vallen

Dossier: Voorstel van wet van het lid Lodders tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met verbetering van premieregelingen (Wet verbeterde premieregeling)

Gepubliceerd: 9 maart 2016
Indiener(s): Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34255-24.html
ID: 34255-24

32,7 %
67,3 %

GrBvK

PvdD

Klein

VVD

D66

GrKÖ

SP

CU

PVV

50PLUS

CDA

Van Vliet

PvdA

Houwers

GL

SGP


Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 9 maart 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel Id, vervalt.

II

Artikel II, onderdeel M, vervalt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat het shoprecht niet zover wordt uitgebreid dat ook pensioenfondsen eronder vallen. Een shoprecht lijkt positief, maar de keuzevrijheid voor de deelnemer leidt in dit geval tot risicoselectie. Er is immers geen garantie dat de deelnemers die een andere pensioenuitvoerder kiezen, een representatieve groep vormen, waardoor het collectief drastisch kan veranderen. Hierdoor kunnen de goede risico’s, dat zijn deelnemers met een korte levensverwachting, op grote schaal overstappen naar een andere uitvoerder, terwijl de slechte risico’s, de deelnemers met een lange levensverwachting, in het fonds achterblijven zonder dat het fonds hier iets tegen kan doen. Tegenover deze uitstroom bij het fonds, staat geen instroom, omdat een deelnemer alleen de uitvoering bij een pensioenfonds kan onderbrengen als hij al bij dat pensioenfonds heeft opgebouwd. Indiener is daarom van mening dat het wetsvoorstel grote risico’s met zich meebrengt voor de samenstelling binnen het collectief van een pensioenfonds en daarmee de solidariteit in het pensioenstelsel.

Wetstechnisch is dit amendement vormgegeven door het schrappen van de voorgestelde wijzigingen in de artikelen 80 van de Pensioenwet en 88 van de Wet verplichte beroepspensioenregeling.

Omtzigt